Hit kan du skänka kläder och samtidigt hjälpa andra

skänka kläder
Börjar det bli lite trångt i byrålådan? Dags att göra en utrensning och kanske skänka till välgörenhet?

Vill du göra en insats för miljön samtidigt som du får mer plats hemma? Då kan det vara läge att rensa ur garderoben. Vill du dessutom spara tid och hjälpa andra? Ge bort kläderna till välgörenhet.

Våren är här och det är ett ypperligt tillfälle att rensa ur garderoben och skänka kläder. Chansen är att du hittar en del plagg som du varken har sett eller använt på evigheter. Visst kan du sälja dem på loppis eller på nätet, men att fotografera, lägga upp annonser och gå till posten är tidskrävande. Vill du göra det lite enklare för dig? Ge bort kläderna till välgörenhet. Det gör underverk inte bara för garderoben och andra människor utan även för miljön.

Spara på miljön

Textilproduktion är ett stort miljöproblem, ett problem som i allt större utsträckning förflyttas till utvecklingsländer. Visste du till exempel att det går åt cirka 10 000 liter vatten för att tillverka ett par jeans? I Sverige förbrukar vi cirka 24 kilo textilier per person om året. En förbrukning som har ökat från cirka 15 kilo per person om året sedan 1994. Genom att köpa kläder second hand sparar du 97 procent av energiförbrukningen jämfört med om du köper nya kläder, enligt Naturskyddsföreningen.

Lämna in till butik eller boka upphämtning

Nedan listar vi butiker som antingen ger kläderna vidare eller säljer dem för att sedan låta vinsten gå till välgörenhet. De allra flesta butiker tar emot gåvor i butiken men har du mycket saker brukar det gå bra att boka en upphämtning. Läs mer på butikernas hemsidor. Är det trasiga eller smutsiga kläder? Då är det bättre att lämna dem till en återvinningscentral.

Känner du att du lagt ner stora summor på dina kläder och vill få tillbaka en slant? Då kanske auktionssajten Tradera eller köp- och säljmarknaden Blocket är något för dig. Ett annat, nytt alternativ är Sellpy som mot ersättning fotograferar, lägger upp och skickar kläderna åt dig.

Röda Korset

Tar emot: Kläder, skor, böcker, möbler och leksaker. Möbler går bra i de flesta större butiker.
Hit går pengarna: Överskottet från second hand-försäljningen används lokalt, nationellt och internationellt för att förhindra och lindra mänskligt lidande. Till exempel språkträning, familjeåterförening och katastrofinsatser. Läs mer på www.redcross.se

Myrorna

Tar emot: Kläder, möbler, skor, accessoarer och prylar. Du kan lämna gåvor direkt i någon av butikerna eller på någon av deras gåvomottagningar och återvinningscentraler. Kläder, skor och textilier kan du också lämna i någon av deras 1 200 klädboxar.
Hit går pengarna: Myrornas överskott går till Frälsningsarméns sociala arbete som behandlingshem och härbärgen. Här kan den som behöver få mat och kläder och annan hjälp för att göra tillvaron ljusare. Läs mer på www.myrorna.se

Stockholms Stadsmission

Tar emot: Kläder, hemtextil, prylar, husgeråd, porslin, inredningsdetaljer, prydnadssaker, leksaker, el-artiklar, lampor, hushållsmaskiner, mindre möbler och tavlor.
Hit går pengarna: Stockholms Stadsmission hjälper barn och ungdomar som behöver stöd av en vuxen, barnfamiljer i kris, ensamstående mammor som inte får ihop sin vardag ekonomiskt, unga vuxna som är i behov av terapi, unga föräldrar som behöver stöd och råd, äldre som lever i ensamhet, liksom alla de män och kvinnor som lever i hemlöshet eller missbruk. Läs mer på www.stadsmissionen.se/

Göteborgs kyrkliga stadsmission

Tar emot: Det mesta förutom: Vitvaror, pianon, badkar, toaletter och handfat. Gåvorna som skänks till Göteborgs Stadsmission ska vara hela och rena.
Hit går pengarna: Överskottet från försäljningen i second hand-butikerna går till de sociala verksamheterna. Läs mer på: www.stadsmissionen.org/

Humana

Tar emot: Kläder, skor och textilier. I Stockholm, Göteborg och Malmö hämtar Humana dina saker. Du kan också lämna kläder direkt till deras second hand butiker.
Hit går pengarna: Humana i Sverige är en del av det världsomspännande nätverket Humana People to People med mer än 600 biståndsprojekt som når ut till mer än 13 miljoner människor i Afrika, Latinamerika och Asien. Läs mer på https://www.humanasverige.org

Emmaus

Tar emot: Kläder, skor, textilier, böcker, husgeråd, prylar skivor och leksaker. Tyvärr inga större möbler på grund av utrymmesskäl.
Hit går pengarna: Bistånd och utveckling i framförallt Västsahara och Angola. Läs mer på www.emmaus.se

Erikshjälpen

Tar emot: Möbler, husgeråd, kläder, böcker, elektronik och vitvaror. Du kan skänka varor antingen genom att lämna själv i gåvomottagningen eller boka hämtning.
Hit går pengarna: Biståndsarbete, nya brunnar, hälsovård och utbildning. Läs mer på https://www.erikshjalpen.se/

Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt