Semestra i Sverige – en lista på 5 saker att fylla ledigheten med

Semestra i Sverige
Testa nya aktiviteter i sommar, varför inte paddla kajak i solnedgången till exempel?
Semestra i Sverige
Spendera mer tid i naturen. Tänk så mycket godare en lunch smakar utomhus!
Resor

Kommer du att semestra i Sverige i sommar men känner att fantasin sätter stopp för dina planer? Här får du en lista med 5 roliga semestertips.

Staycation, eller hemester som man också kan kalla det, handlar helt enkelt om att semestra hemma. Ibland är det lätt att bli hemmablind och idéerna för hur du ska fylla dina dagar tycks obefintliga, därför har vi listat 5 tips på saker du kan göra i Sverige under ledigheten.

1. Upptäck din stad

Ofta när vi tänker semester tänker vi att vi måste åka iväg någonstans, men att semestra i sin egen stad är ett roligt sätt att upptäcka och lära känna sin stad på nytt. Prova på de saker du hade gjort om du var turist på en annan plats, hoppa på en sightseeingbuss, prova på nya restauranger och badplatser. Besök en turistbyrå eller sök efter tips i en reseguide som exempelvis Lonely Planet.

2. Upptäck Sverige

Att välja resmål kan ibland kännas övermäktigt därför kan en roadtrip eller tåg genom Sverige, vara ett skönt sätt att upptäcka nya platser på. Här får du uppleva mängder av nya platser och ofta får du fler bra tips från personer du möter längs vägen. Väl på plats kan du hitta på något av tipsen här nedan:

3. Testa på nya aktiviteter
  • I många städer kan du hyra kajak och paddla i några timmar. Det är häftigt att se på staden från ett annat perspektiv.
  • Apropå vattensporter, visste du att det på många håll är perfekta väderförhållanden för att surfa? Torö i Stockholms skärgård och Fårö på Gotland är ett par exempel på platser med stränder dit surfare vallfärdar för att fånga den perfekta vågen.
  • Upptäck Sverige till fots på någon av våra vackra vandringsleder. Här finns något för alla, oavsett om du vandrat mycket tidigare eller om det är första gången. På Svenska Turistföreningens hemsida hittar du allt du behöver veta om vandring och tips på vandringsleder.
  • Spendera mer tid i naturen. Istället för att ta in på hotell eller hyra något annat boende kanske årets semester kan tillbringas i tält, åtminstone delvis? Beroende på var i Sverige du tältar kanske du också har turen att uppleva norrsken (även om det oftast uppstår under vinterhalvåret).

Läs också: Stor guide till din första tältsemester

4. Museum i Sverige – perfekt för alla dagar och plånböcker

Ett besök till något av Sveriges spännande museum är en bra idé både för de regniga dagarna och de riktigt heta när du vill svalka dig inomhus. Många av de statliga museerna är dessutom gratis. Här hittar du en lista över samtliga statliga museum med fri entré i Sverige.

Museum för barn
I Sverige finns det många roliga museer för barn, här är några exempel:

Arvika Fordonsmuseum, Arvika

Eslövs leksaksmuseum, Eslöv

Junibacken, Stockholm

Science Center, Borlänge

Skansen, Stockholm

Toy world, Helsingborg

Universeum, Göteborg

Barnsemester.se finns det mänger av tips på saker att hitta på med barn.

5. Nöjesparker och vattenland i Sverige

Under sommaren 2020 kommer många nöjesparker att hålla stängt med anledning av corona och förbudet mot folksamlingar på över 50 personer. Detta gäller exempelvis Gröna Lund, Liseberg och Skara sommarland. Förbudet mot folksamlingar omfattar tivolinöjen vilket innebär att en del parker delvis kan hålla öppet, här är exempel några som håller öppet i sommar:

Furuviksparken, Gävle

High Chaparral, Småland

Kokpunkten, Västerås

Kolmårdens djurpark, Norrköping

Kneippbyn, Gotland

Leksand Sommarland, Dalarna

Nordpolen, Boden

Tosselilla Sommarland, Tomelilla

Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt