Så gör du för att sänka elkostnaden

Många fryser i sina bostäder under vintern. Se till att täta fönster och dörrar så värmen stannar kvar inomhus.
Genom att byta ut de gamla glödlamporna mot lågenergilampor kan du spara tusenlappar under ett år.
Hem och familj

Under vinterhalvåret stiger elräkningen för många. För att sänka kostnaderna finns det ett par saker du kan göra. Till exempel att förbruka mindre elektricitet eller att hitta ett mer förmånligt elavtal.

För många svenska hushåll är elräkningen en stor utgift. Framförallt under vinterhalvåret. Du kan påverka din förbrukning av el genom att bland annat se till att din bostad är bra isolerad, byta ut äldre maskiner som ofta drar mycket el, använda lågenergilampor och genom att sänka värmen. Du kan också välja en billigare elleverantör för att sänka dina kostnader.

Det finns en uppsjö av företag som säljer el och genom att jämföra dem kan du som förbrukar mycket el spara tusenlappar varje år. Det lättaste är att jämföra via en jämförelsestjänst som till exempel Compricer eller Elskling – de är gratis och där kan du se vilket avtal som passar dig bäst.

– Vi gör även bytet åt dig kostnadsfritt, om du vill. Nätavgiften kan du tyvärr inte göra något åt. Där får du ta leverantören som äger nätet där du bor, säger Christina Söderberg, sparekonom hos Compricer.

Skippa anvisningsavtalet

Christina Söderberg.
Christina Söderberg, sparekonom

Runt 800 000 svenskar har fortfarande ett anvisningsavtal enligt Compricer. Det är ett avtal du får om du flyttar och inte aktivt väljer ett nytt avtal – eller om du har haft ett bundet avtal som har löpt ut. Vissa elbolag tar upp till 59 procent mer för dessa avtal så risken är att du betalar för mycket helt i onödan.

– Orkar du inte jämföra elbolag? Ring i alla fall upp det bolag du har i dag och se till att du inte har ett anvisningsavtal. Kolla också upp bindningstid, eventuell månadsavgift och andra fasta kostnader, säger Christina Söderberg.

De företag som ringer och vill att man ska byta elbolag, går det att lita på dem?
– De flesta företag är hederliga och vill bara sälja in just deras avtal till dig. Dock är det dumt att säga ja direkt när de ringer, lyssna på dem men be att få återkomma. Sedan jämför du företagets förslag med andra via en jämförelsetjänst innan du fattar ett beslut.

Nätavgiften kan du tyvärr inte göra något åt. Där får du ta leverantören som äger nätet där du bor.

Christina Söderberg

Ska priset bindas eller vara rörligt?
– Jag rekommenderar rörligt avtal om du har råd med tillfälliga toppar i elpris och förbrukning. Precis som med rörlig boränta brukar det löna sig i det långa loppet. Om du däremot väljer att binda ditt elpris kan du se det som en försäkring. Du betalar troligtvis något mer, men du får bättre koll på dina kostnader under bindningstiden och behöver inte oroa dig för stora svängningar.

Något annat vi som konsumenter kan tänka på?
– Något som många inte vet är att elbolagen ofta har bra erbjudanden för att locka dig som kund. Om du är aktiv och jämför elbolagen kan du dra fördel av olika erbjudanden och på så sätt spara pengar.

Tre enkla tips för att sänka elkostnaden

•Lågenergilampor. Genom att byta till lågenergilampor kan du spara upp till 75 procent av din elförbrukning som i dag går åt till belysning.

Lokalisera eltjuvarna. Gamla frysboxar, elelement och dragiga fönster är klassiska eltjuvar.

• Standby-fällan. Apparater i standby-läge drar el. Stäng till exempel av tv-apparaten helt. Dra också ut mobilladdaren ur kontakten när den inte används.

Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt