Så skyddar du pengarna på semestern

Skimming
Ett sätt att minska skadan ifall du blir utsatt för stöld är att dela upp reskassan. Dels kan du dela upp pengarna på flera kort (och kontanter), dels kan ni om ni är flera i sällskapet ha lite av reskassan var så att inte alla pengar är på ett ställe.
Skimming
Har du upptäckt att du blivit utsatt för skimming – gör en polisanmälan direkt. Framförallt i landet där skadan har skett, men du kan också göra en polisanmälan i Sverige, något banken ibland kräver för att betala ut ersättning.
Resor

Sommar och semester, men hur skyddar du egentligen dina pengar på resan? Lotta Mauritzson, brottsförebyggare på Polisens nationella bedrägericenter, ger dig åtta tips för hur du undviker skimming och andra risker på semestern.

  1. Akta dig för skimming
    Risken för skimming, det vill säga att någon kopierar och stjäl dina kortuppgifter i en uttagsautomat, är betydligt större utomlands än i Sverige. Ett vanligt tillvägagångssätt är att det har monterats en diskret tillsats på automaten som kopierar kortet och en liten kamera som filmar när du trycker koden, men det är inte helt lätt att se de här sakerna även om du är uppmärksam. Ett smart trick för att skydda sig är därför att alltid hålla för med handen när du slår koden så att det inte går att se vilka knappar du trycker på. Det kan också vara bra att inte ha så mycket pengar på kortet utan snarare fylla på allteftersom semestern går.
  2. Kort eller kontanter?
    Allt som har med pengar att göra har ett värde för andra, men det kan vara lättare eller svårare att komma åt det värdet. Om någon stjäl dina kontanter har de tillgång till värdet på en gång, tar de däremot ditt kort är det inte lika säkert att de kan använda hela värdet som kortet representerar. Eftersom fler och fler länder betraktar kort som självklart betalningsmedel är kortet därför bättre att ha med sig på resan. Men, alla ställen tar inte kort så ta med lite kontanter också.
  3. Ditt betalkort är en värdehandling – behandla det som en sån
    Av de 260 000 bedrägerier som anmäldes i Sverige förra året handlade 105 000 om hantering av stulna kortuppgifter. Det är det absolut vanligaste bedrägeribrottet och något som händer varje dag. Trots det är det många som är ganska vårdslösa med sitt kort. Var försiktig – låt inte personalen på restaurangen gå iväg med ditt kort när du ska betala utan följ med och visa att du är uppmärksam.
  4. Spärra kortet geografiskt för näthandel
    De flesta banker erbjuder i dag någon form av förebyggande spärr för dina kort så att du bara kan använda dem i vissa geografiska områden. Det här ställer du vanligtvis in på din internetbank och det är verkligen en stark rekommendation att du gör det, både när du är hemma men framförallt på semestern. Det är det bästa skyddet man kan ha för sitt kort och minskar radikalt risken för att bli utsatt för bedrägeri.
  5. Dela upp reskassan
    Ett sätt att minska risken är att dela upp reskassan. Dels kan du dela upp pengarna på flera kort (och kontanter), dels kan ni om ni är flera i sällskapet ha lite av reskassan var så att inte alla pengar är på ett ställe.
  6. Tänk på risken med folksamlingar
    Är du på en marknad eller festival eller andra platser där det är mycket folk är risken för ficktjuveri ganska hög. Då är det bra att ha värdesaker nära kroppen, helst på framsidan innanför en tröja om det går. Näst bäst är en ficka som är stängd med dragkedja, däremot brukar knappar tyvärr vara alldeles för lätta för ficktjuvar att öppna.
  7. Var förklok när du hyr sommarboende
    De senaste åren har en del personer blivit lurade när de har bokat semesterboende via nätet. De bokar och betalar, men sen visar det sig att varken huset eller uthyraren existerar på riktigt. Det kan vara svårt att veta vilka uthyrare som är seriösa, men gör i alla fall en googling på namnet innan du betalar för att se om någon annan redan råkat ut för något skumt och skrivit något omdöme.
  8. Polisanmälan – om det värsta skulle hända
    Om du blir av med ditt kort ska du kontakta din bank omedelbart och spärra kortet. Se till att du har med dig bankens kontaktuppgifter så att du inte måste börja med att leta efter dem. Håll också koll efter konstiga transaktioner du inte känner igen, då är det också dags att spärra direkt. Gör sedan en polisanmälan, framförallt i landet där skadan har skett men du kan också göra en polisanmälan i Sverige, något banken ibland kräver för att betala ut ersättning.
Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt