Nu försvinner roamingavgifter inom EU

Mobilen har blivit oumbärlig för många som reser. Inte minst för att boka biljetter, få information om förseningar och att hitta med hjälp av karttjänst.
Nu slipper du oroa dig för mobilräkningen efter utlandsresan. Från och med 15 juni försvinner nämligen roamingavgifter inom EU.
Resor

Använder du mobilen när du är ute och reser? Nu slipper du vara orolig för mobilräkningen – i alla fall om du reser inom EU.

Mobilen blir allt viktigare på resan, inte bara för att hålla kontakt med släkt och vänner utan även för att ta sig fram. På en ny plats kan kartfunktionen vara oumbärlig, kanske vill du hitta telefonnumret till restaurangen för kvällen eller kolla på en film i väntan på att planet ska lyfta.

Från och med 15 juni slipper du oroa dig för att din mobilanvändning utomlands ska kosta skjortan. Då försvinner nämligen roamingavgifterna inom EU. Då kommer det att kosta lika mycket att ringa, sms:a och surfa oavsett om du är i Sverige eller i ett annat EU-land. Men det finns undantag för till exempel onormal användning och begräsning i tjänsteutbud.

Vad är roamingavgifter?

Roamingavgifter är de extra avgifterna du betalar när du använder din mobiltelefon utomlands. Den del i uppgörelsen som har varit den stora stridsfrågan handlar om grossistpriserna – det vill säga vad telefonbolagen tar betalt av varandra för datatrafik.

Orsaken till att det tagit flera år att lösa frågan beror på en konflikt mellan mobiltäta länder i norr som har velat ha en sänkning av avgifterna – och turistländer i söder som har velat få in så mycket pengar som möjligt från ditresta mobilanvändare.

Använda mobilen utomlands

• Tänk på att du betalar både för de samtal du ringer och de samtal du tar emot när du är utomlands.

• Vad gäller sms betalar du bara för dem du skickar, inte för dem du tar emot. Tänk på att du behöver betala för datatrafik när du tar emot sms som innehåller bilder, filmer och ljud.

• Om du vill vara helt säker på att inte förbruka någon data och eventuellt få dyra mobilräkningar – kan du stänga av dataroaming i din telefon.

• När du reser in i ett annat EU-land ska du få ett sms som ger dig personlig prisinformation i den valuta som du normalt faktureras av din hemmaoperatör.

Källa: Post och telestyrelsen

Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt