Resegaranti – nya reselagar skyddar dig som konsument

Den 1 augusti trädde två nya reselagar i kraft som bland annat gör att fler resenärer omfattas av skyddsregler.
Med de nya reselagarna har resenären rätt till boende om hemresan inte blir av i tid.
Resor

Nu omfattas fler resenärer av resegaranti. Den 1 augusti införde regeringen en ny paketreselag och en ny resegarantilag – här är dina nya rättigheter.

I dag väljer allt fler svenskar att sätta ihop sin egen resa utan hjälp från en resebyrå. Den här typen av resor har inte skyddats av samma resegaranti vilket kunnat leda till dyra kostnader om exempelvis en researrangör gått i konkurs. För att stärka konsumentskyddet tog regeringen fram två nya lagar om paketresor och resegaranti och den 1 augusti 2018 trädde de i kraft.

– Ett stort antal svenskar reser årligen med en paketresa, och för många kan resan vara en stor investering. Därför stärker och moderniserar vi nu resenärsskyddet, säger biträdande justitieminister Heléne Fritzon i ett pressmeddelande.

Det här innebär den nya paketreselagen:

• Fler resenärer omfattas av skyddsreglerna. Det handlar till exempel om resor som resenärer själva sätter ihop eller där resenären fått hjälp av ett reseföretag. Med den nya lagen räknas även resetjänster som köpts från olika företag som en paketresa.

• Vad som kan ingå i en paketresa utvidgas. Till exempel kan bilhyra och en fotbollsmatch nu ingå i en paketresa.

• Resenären kan enligt de nya reglerna ha rätt till skadestånd vid bokningsfel.

• Resenären har rätt att avbeställa paketresan innan den påbörjats. Arrangören får därför hårdare krav på sig att se till att paketresan genomförs enligt avtal.

• Resenären har rätt till boende om hemresan inte blir av i tid. Arrangören måste också ge lämplig assistans om resenären befinner sig i svårigheter.

Det här innebär den nya resegarantilagen:

• Resenärens skydd har stärkts om researrangören går i konkurs.

• Den nya resegarantin ska säkerställa att resenären får pengarna tillbaka om resan inte genomförs på grund av att arrangören drabbats av insolvens och inte kan betala sina skulder.

• Resegarantin säkerställer också boende för resenären om det behövs i väntan på hemtransport.

 Läs mer om de nya reselagarna här.

Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt