Reseavrådan hävd – är det fritt fram att resa nu?

Vaccinationspass
Vaccinpass eller negativt coronatest är numera krav för inresa i de flesta länder.
Vaccinationspass
I Spanien behöver du fylla i en hälsodeklaration för att få komma in i landet.
Resor

UD har släppt på sin reseavrådan till länder på grund av coronapandemin. Men är det verkligen helt okomplicerat att resa nu? Vilka restriktioner gäller och hur är det med vaccinationspass och PCR-test?

Sedan den 1 oktober är det öppet för resor igen sedan Utrikesdepartementet (UD) tog bort sin reseavrådan till länder med anledning av coronapandemin.

Det betyder bland annat att reseförsäkringen i din hemförsäkring fungerar som vanligt. Skulle du få corona i ett annat land gäller försäkringen nu på samma sätt som om du blivit sjuk i annan akut sjukdom. Det här underlättar om du söker ersättning för vård utomlands eller hemtransport.

Kom ihåg att kolla upp villkoren för just din försäkring innan resan.

Vaccinationspass, PCR-test och restriktioner

Trots att UD lyft reseavrådan och många länder öppnar upp för turister från Sverige igen finns det en hel del som resenären behöver ha koll på.

Saker kan förändras snabbt och du behöver därför följa både lokala myndigheter på plats samt ta del av information från Sverige.

Vaccinationspass:
De flesta länder kräver att du ska ha ett vaccinationspass eller ett negativt PCR-test för att få komma in i landet.

Då räknas du som fullvaccinerad:

  • 7 dagar efter andra vaccinationen av de vaccin som kräver dubbel injektion (Pfizer, Moderna, AstraZeneca)
  • 4 veckor efter injektionen med vaccin som kräver en enda injektion (Johnson & Johnson)
  • 7 dagar efter injektionen för vaccination av personer som redan varit sjuka i Covid-19 (en injektion nödvändig)

Här kan du ladda ner ditt vaccinationspass.

Antigen-/PCR-test:
Är du inte fullvaccinerad behöver du istället kunna visa upp ett negativt provresultat från antigen-/PCR-test som är antingen 48 eller 72 timmar gammalt – olika länder har olika krav.

Restriktioner:
Olika länder har olika regler och restriktioner, därför är det viktigt att läsa på om resmålet inför resan för att undvika tråkiga överraskningar på resan.

Restriktionerna i Spanien ser exempelvis ut enligt följande:
Förutom vaccinationspass eller ett högst 72 timmar gammalt negativt antigen/PCR-test kräver Spanien att resenärer ska fylla i en hälsodeklaration, tidigast 48 timmar innan ankomst till Spanien. Här hittar du hälsodeklarationen för Spanien.

Tidigare har det varit obligatoriskt med munskydd både inomhus och utomhus. Nu gäller endast krav på munskydd inomhus, men det rekommenderas att alltid ha ett munskydd med sig då det även krävs om du inte kan hålla avstånd på 1,5 meter utomhus.

I olika delar av Spanien kan det finnas lokala restriktioner som exempelvis utegångsförbud på natten. Här kan du läsa mer om vad som gäller dit du ska.

Tips!
Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt