Rättigheter vid inställd semesterresa – det här gäller

Inställd resa
Resor avbokade med anledning av corona kan innebära att du som konsument har möjlighet till ersättning i vissa fall då du annars inte är skyddad enligt lag.
Inställd resa
Folkhälsomyndighetens rekommendation om att avstå resor inom Sverige kan påverka din möjlighet att få tillbaka pengar om du behöver avboka ditt semesterboende.
Resor

Coronavirusets spridning inkräktar på mångas semesterplaner, både för resor inom Sverige och till utlandet. Hör du till en av de som haft en resa inbokad som nu inte blir av? Det här behöver du som konsument ha koll på.

När det gäller resor ser reglerna lite olika ut beroende på vilken typ av resa du har bokat.
För paketresor utomlands, det vill säga en resa där du bokat minst två tjänster med samma researrangör, är du skyddad av paketreselagen. Det innebär att du, om din resa ställs in, har rätt att få tillbaka dina pengar – och det inom fjorton dagar.

För reguljärflyg är du inte skyddad av samma lag, men har ändå rätt att få tillbaka pengar om och när din resa är inställd av bolaget. Då är det sju dagars återbetalningstid som gäller. Däremot kan handläggningstiderna för återbetalning vara något längre under rådande omständigheter.

Avbokad resa i samband med corona

Resor avbokade med anledning av coronakrisen kan också innebära att du som konsument har möjlighet till ersättning i vissa fall då du annars inte är skyddad enligt lag. Enligt Konsumentverkets undersida Hallå Konsument skulle corona-pandemin kunna betraktas som en force majeure-liknande händelse. Det vill säga en händelse eller situation som är ytterst ovanlig, oväntad och bortom både din och resebolagets kontroll. Om det sker en rättslig prövning och situationen betraktas som det kan det innebära att du som konsument har rätt till ersättning för inställda eller avbokade resor – trots att du inte är direkt skyddad av paketreselagen. Sådana fall skulle kunna vara:

  • Om du bokat en resa med reguljärflyg som du själv väljer att avboka efter Utrikesdepartementets avrådan om resor till just det resmålet.
  • Om du själv väljer att avboka en resa inom Sverige med anledning av Folkhälsomyndighetens rekommendation att avstå från resor inom landet.
  • Om du hör till en riskgrupp och avbokar ett hotell eller boende inom Sverige med anledning av Folkhälsomyndighetens rekommendation att avstå från resor inom landet.

Men det är i dessa fall alltså inte helt säkert att du har rätt till full återbetalning och reklamerar du händelsen till bolaget kan det hända att din begäran blir nekad. Har du blivit nekad ersättning och vill få ett enskilt fall prövat kan du vända dig till Allmänna reklamationsnämnden.

Avbokat hotell och boende

När det kommer till hotell och boende är det i regel de villkor som står i avtalet med uthyraren som gäller. Men även här finns det visst undantag med anledning av coronapandemin. För enskilda hotellbokningar utomlands bör du, enligt Konsumentverket, ha rätt till ersättning vid avbokning. Detta eftersom Utrikesdepartementet avråder från resor till alla länder och vissa länder dessutom är satta i karantän.

För hotell och boende i Sverige är det inte lika säkert utan här gäller i första hand det som står i avtalet. Det kan dock vara bra att känna till att Folkhälsomyndighetens rekommendation att avstå resor inom Sverige kan påverka din möjlighet att få tillbaka pengar oavsett vad som står i avtalet – inte minst om du tillhör en riskgrupp. Men detta är inte rättsligt prövat.

Presentkort vid inställda resor

Det är vanligt att resebolag erbjuder presentkort istället för att betala tillbaka pengar för din resa. Det kan ju kännas som en god idé att ha den där värdechecken innestående till när du ska resa nästa gång. Men det är viktigt att komma ihåg att presentkort och värdecheckar inte går att lösa in om bolaget blir satt i konkurs.

Så varför erbjuder bolagen presentkort då? Jo, de har rätt att erbjuda dig ett presentkort eller en värdecheck, men kom ihåg att du som konsument också har rätt att kräva pengarna tillbaka om du hellre vill det.

Källa: Konsumentverket och Hallå Konsument

Samlade länkar med aktuell reseinformation

Här kan du klicka dig vidare till reseföretag och andra sajter för att hålla dig uppdaterad kring läget.

Reseinformation från UD

Översikt över länders inreseförbud

 

Aktuell information från några tåg- och flygbolag:

SJ

Norwegian

SAS

Lufthansa

Ryanair

BRA Flyg/Brathens

KLM

China Southern Airlines

China Eastern Airlines

British Airways

Cathay Pacific

Hainan Airlines

Finnair

Xiamen Airlines

Aeroflot

Då är du skyddad av paketreselagen
  • När resan pågår minst 24 timmar eller innehåller minst en övernattning.
  • När du bokat minst två resetjänster av en och samma arrangör. Med resetjänst innebär boende, transport, hyrbil, evenemang eller liknande.
Då är du inte skyddad av paketreselagen
  • När du köpt eller bokat enskild transport, exempelvis en flygresa.
  • När du bokat enskilt boende, exempelvis hyrt en semesterstuga.
  • När du bokat en färja och boende med hytt. Detta räknas som en resetjänst eftersom transporten är det huvudsakliga syftet med resan.
  • Vid resa med nattåg.
  • När resan anordnas utan vinstsyfte för en avgränsad grupp människor, exempelvis en förening som ska åka till ett fotbollsläger.

Läs mer på hallakonsument.se om vad som klassas som paketresa.

Läs paketreselagen i sin helhet.

Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt