Platser att besöka i Sverige – 5 smultronställen

Bo mitt bland träden på Treehotel vid Luleälven. Det här rummet heter Mirrorcube.
I Wanås skulpturpark finns en rad platsspecifika installationer. Till exempel det här konstverket gjort av Pål Svensson.
Kungsleden mellan Abisko och Hemavan räknas som en av världens vackraste vandringsleder.
På Varbergs Kallbadhus har du kunnat bada i Kattegatt sedan 1800-talet.
Tack vare prissumman från Nobelpriset kunde Selma Lagerlöf köpa tillbaka familjens gård – Mårbacka.
Resor

Sommaren är till för att upptäcka Sverige. Men har du svårt att hitta rätt resmål? Här är fem svenska smultronställen – från norr till söder.

Bo bland träden

Bo mitt bland träden på Treehotel i Harads, precis vid Luleälven. Här möter modern design orörd natur och skapar en helt unik upplevelse för de som övernattar. Restaurangen specialiserar sig på det norrländska skafferiet och hotellet lämpar sig som utgångspunkt för att till exempel paddla eller fiska i Luleälven, gå på älgsafari eller bara vandra i skogen.

Internationell konst möter svenskt 1700-tal

Wanås skulpturpark ligger utanför Knislinge i nordöstra Skåne. Här kan du ta del av internationell samtidskonst med inriktning på skulptur och installation. I parken finns ett 70-tal platsspecifika verk i landskapet av bland andra Ann Hamilton, Jenny Holzer, Yoko Ono och Ann-Sofi Sidén. I år har det dessutom öppnat ett nytt hotell och en ny restaurang i kulturbyggnader från 1700-talet på tröskeln till parken.

Vandra Kungsleden

Gör den oförglömliga vandringen på Kungsleden mellan Abisko och Hemavan. Med sina 400 kilometer är det en av världens bästa vandringsleder. Längs den varierande lappländska terrängen ligger det 16 stycken fjällstugor som drivs av Svenska Turistföreningen och hit kommer besökare från hela världen.

Bada i Varberg

Varbergs kallbadhus har anor ända från 1800-talet men det nuvarande kallbadhuset har stått på sina pålar ute i Kattegatt sedan 1903. Har badar män och kvinnor nakna året runt, men i olika avdelningar. I anslutning ligger strandpromenaden och Varbergs stadshotell med sin moderna, asiatiska spa-anläggning.

Besök Selmas sommarställe

Besök Selma Lagerlöfs Mårbacka utanför Sunne i Värmland. Njut av det speciella huset och den vackra trädgården eller följ med på en guidad tur med berättelser om författaren, nobelpristagaren och människan Selma Lagerlöf. Här finns även ett uppskattat café och en butik fylld med böcker och konsthantverk.

Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt