Long stay – en lyxigare vardag

Long stay
Till skillnad från klassiska charterresor slipper du med många long stay-resor anpassa dig efter fasta datum.
Long stay
Portugal och den vackra Algarvekusten är en populär destination för många long stay-resenärer.
Resor

Att resa på long stay blir allt vanligare. Samtidigt som det ger dig frihet att välja och prova nya resmål slipper du det ekonomiska risktagandet i att investera i ett utlandsboende.

Long stay ger allt fler soltörstande nordbor möjligheten att flytta sin vardag till varmare breddgrader under vinterhalvåret. Förutom ett härligare klimat öppnar long stay-resorna för nya möjligheter för aktiviteter som vandring, golf och tennis. Och ett rikt utbud av sevärdheter och upplevelser inom kultur, mat och dryck.

Jämfört med charter eller privat boende finns det många fördelar med long stay. För det första erbjuder vissa arrangörer full frihet att komma och åka när du vill så att du inte behöver anpassa dig efter fasta datum eller schemalagda transporter. Du har dessutom flexibiliteten att välja hur länge du vill vara borta – från några veckor till hela vintern.

För det andra slipper du investera i eller köpa ett boende. Genom att hyra undviker du oron för ekonomiska risker, prisutveckling, räntor eller juridiken kring ägande utomlands. Även mer angenäma bekymmer, som vilken golfklubb du ska gå med i, tar arrangören hand om.

Att flera long stay-företag har lokala värdar på sina orter gör dessutom resan lika enkel som en charterresa. Förutom att hjälpa till med tips och praktiska problem anordnar de allt från utflykter till middagar och golftävlingar.

Win-win

– När vi började arrangera long stay-resor var konceptet nytt, säger Mikael Andersson som är marknadschef på Sunbirdie, en av Sveriges största aktörer på long stay-marknaden. Vi fick förklara för våra partners på resmålen hur vi tänkte, till exempel att våra gäster vill stanna fem veckor istället för en och vill spela golf varje dag.

Tack vare ihärdigt arbete har seriösa long stay-bolag hittat och byggt relationer med lokala partners på sina orter. Det har lett till samarbeten med golfklubbar och boenden som har gynnat alla inblandade.

– Många hotell och semesterboenden stänger sin verksamhet under hösten och vintern. I samarbete med oss kan de behålla sin personal och annan service under hela året. Eftersom det egentligen skulle vara stängt får vi bra priser. Och istället för att våra gäster ska betala greenfee varje gång de spelar golf köper vi medlemskap i golfklubbarna. Det kan vi göra eftersom vi kan ha 120 personer som spelar varje dag. Det gör att du som golfare kan vara borta och spela i fem veckor till priset av en normal golfresa på en vecka.

Förutom priset är det ingen tillfällighet att många long stay-resor har fokus på golf.
– Det är tre gånger fler som googlar på ”long stay golf” än bara ”long stay”, säger Mikael Andersson. Eftersom golfspelarna inte kan utöva sin hobby i Sverige under vintern är det deras behov som driver utveckling. Dessutom är den genomsnittlige golfaren intresserad av att hamna i ett socialt sammanhang. Vi har helt enkelt ett behov av att resa och träffa likasinnade.

Resmål

För Sunbirdies gäster är den genomsnittliga resan 29 nätter. Men det är inte ovanligt med gäster som stannar i två eller tre sådana perioder. Det fungerar också att kombinera två kortare perioder eller olika paket till vistelser på två eller fler orter.

Av resmålen är det Spanien som toppar listan. Därefter kommer det lite dyrare Portugal, med tyngdpunkt på regionen Algarve på sydkusten.

– Vi ser också att Sydafrika blir allt hetare, säger Mikael Andersson. Vi har tredubblat försäljningen där på ett år, speciellt bland seniorer som har det bättre ställt och som har gjort Spanien och Portugal flera gånger. Flyget kostar visserligen mer men det är billigt att leva där när man väl är på plats.

Viktigt att tänka på inför long stay-resan

1. Boende och läge
Fundera i förväg över dina önskemål. Hur du vill bo? Räcker det med ett sovrum eller behöver du två? Vill du bo i en stad, vid stranden eller bredvid golfbanan? Och räcker det med en golfbana eller vill du kunna variera dig?

2. Välj rätt arrangör
Att välja en seriös researrangör med kontor i Sverige och svensktalande personal på plats underlättar resan. Se till att arrangören har resegaranti och att du kan betala med kort. Läs noga igenom all information från researrangören.

3. Hälsa
Se till att ha ett europeiskt sjukförsäkringskort och ha en reseförsäkring som gäller. Seriösa arrangörer har representanter på plats som kan hjälpa till med läkarvård samt läkarintyg som behövs för att försäkringen ska gälla. Se också till att ha med dig eventuella mediciner i handbagaget när du flyger så att det räcker ett par dagar om det vanliga bagaget skulle bli försenat eller försvinna.

4. Wifi
De flesta boenden har Wifi. Trots det kan det vara en bra idé att se över mobilabonnemanget så att det inte kostar extra att surfa utomlands.

5. Vardagssaker
Är det något du behöver för att trivas i din vardag, så ta med det. Long stay innebär att du flyttar din vardag. Du ska kunna leva som du gör hemma, fast i ett trevligare klimat.

Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt