Köpa båt – det här ska du tänka på

Köpa båt
Funderar du på att skaffa båt? SevenDay guidar dig rätt bland kobbar och skär så du slipper gå på grund i båtdjungeln.
Motor/fordon

Funderar du på att köpa båt? Sommaren närmar sig och för många har båtsäsongen redan startat. Men vad ska du tänka på? Och vilka fällor bör du undvika? Vi pratade med experten Ronald Rybbe med över 30 års erfarenhet av båtbesiktning.

Längtar du också efter sommaren, skärgården och havet? Då kanske båtlivet är något för dig. Men det finns ett par saker att tänka på innan du kastar loss. Vi pratade med Ronald Rybbe som har ägnat sig åt båtbesiktning i över 30 år och som dessutom har skrivit för en rad båttidningar och bloggar.

Vad är det första man ska tänka på när man ska köpa båt?
– Vill du ha motor- eller segelbåt? Det är så olika, vad vill du få ut av båten? Åka ut på en lördag och kanske ligga över? Eller sticka ut över hela helgen med ungar och hundar och allt vad det kan vara. Vet du vad du vill ha kan du fynda just nu och tar du hjälp av en besiktningsman kan du säkert göra ett klipp. Hela begagnade båtmarknaden har sjunkit med 20-40 procent i pris sedan 2008, säger Ronald Rybbe.

Med över 30 år i branschen beskriver han sig själv som en nagel i ögat på säljare, mäklare och övriga besiktare.

– Många besiktningsmän är oseriösa. Mitt råd till dig som ska köpa begagnat är att ta hjälp av en besiktningsman som är både oberoende och noggrann. En besiktning som är värd namnet går på 10 000–15 000 kronor, men det prutar du ner på slutpriset sedan, säger Ronald Rybbe.

Tänk på att göra en budget

Precis som med alla stora affärer och inköp – tänk på att göra en budget. Vad finns det för oförutsedda utgifter som kan tillkomma? Vad kostar en båtplats? Hur har du tänkt förvara båten över vintern? Tänk på att underhållet av en båt kostar mycket. Köper du båten via en båthandlare – då gäller konsumentköplagen. Köper du av en privatperson – skriv då ett ordentligt köpekontrakt. Se också till att säljaren verkligen äger båten, det gör du enklast på larmtjänsts hemsida. Be om att få se legitimation på ägaren och kvittot på båtköpet. Kolla även om det finns det kvitton från service och reparationer kvar.

– På ett sätt är det väldigt likt att köpa en begagnad bil. Det finns inga garantier. Köparen har skyldighet att efterforska och ställa frågor om eventuella dolda fel. Sedan är det en bedömningsfråga huruvida säljaren kände till det dolda felet, men vissa saker kan inte säljaren ha undgått. Är det dyra båtar kan det bli rättstvister, just nu har jag två fall där säljare och köpare tvistar om båtar värda strax under miljonen.

Ta hand om din båt

För dig som vill slippa tänka på sådana saker kan det kännas tryggare att köpa en ny båt, speciellt när det gäller motorbåt. En båtmotor kan ofta vara mer värd än själva båten, men det är också den delen som sjunker i värde snabbast. Även om en gammal motor kan vara i fint skick drar i regel äldre motorer mer bränsle vilket i sig är en ganska stor kostnad.

– Båtar till skillnad från bilar behåller mycket av sitt andrahandsvärde, speciellt om du sköter din båt väl. Letar du bland begagnade båtar är det bra att läsa på så mycket som möjligt. Är det en ovanlig modell? Tänk på att den kan bli svårare att sälja då, säger Ronald Rybbe som menar att kunskapen bland båtköpare i dag är mycket sämre än för 30-40 år sedan.

Ronald Rybbes varningssignaler

• Fukt i skrovet.
• Skruvar som börjar titta fram på däck.
• Skräp i stuvluckorna.
• Fernissan flagar i fönstren.
• Är garneringsmattan blöt? Sätt upp fuktmätaren i taket.
• Det luktar illa, det kan bero på att toaletten har fel septislangar.

5 begagnat-tips

• Kolla motorn ordentligt och be att få papper på att den är servad.
• Se till att få båtens servicebok vid köpet. Serviceboken innehåller alla uppgifter om båtens underhållshistoria och tidigare ägare.
• Alla båtar som är byggda efter 1998 ska vara CE-märkta, ofta sitter det ett sådant märke vid förarplatsen.
• Om du anlitar en besiktningsman, se till att hen är helt frikopplad från säljföretag.
• Om möjligt, provkör båten.

Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt