Köpa eller låna till båt? Så mycket kostar det att äga båt

Äga båt
Statistiskt sett kostar en normalstor segelbåt ungefär 10 000 kronor per år i fasta kostnader och utgifter.
Äga båt
Det är ofta läget som styr hur mycket det kostar att ha en båtplats, men även båtens storlek.
Motor/fordon

Båtplats, försäkring och underhåll? Ska du köpa båt är det viktigt att först ha koll på alla kostnader som hör till båtägandet. Privata Pengar guidar dig till ett ekonomiskt smart båtliv – oavsett om du är intresserad av att äga segelbåt eller motorbåt.

En tredjedel av alla vuxna svenskar åker fritidsbåt minst en gång per säsong. Och det är lätt att förstå varför. Att åka båt innebär en frihetskänsla som är svår att hitta på land. Är du nyfiken på vad det kostar att äga en båt? Det kan i många fall vara billigare än vad du tror. Nästan hälften av alla fritidsbåtar i Sverige har ett värde som understiger 20 000 kronor och begagnatmarknaden är stor. Låt dig inte stoppas av att många av båtarna är från 1980-talet och äldre – med rätt underhåll har många båtar lång livslängd.

Båtägande – fasta kostnader och utgifter

Kostnaden för att äga en motorbåt eller en segelbåt kan så klart skilja sig åt i fråga om allt från underhåll och drivmedel till försäkring. Statistiskt sett kostar en normalstor segelbåt ungefär 10 000 kronor per år i fasta kostnader och utgifter. Här är de utgifter du kan räkna med, oavsett båtmodell:

Båtplats och vinterförvaring. Här finns det flera alternativ i olika prislägen. Läget är oftast det som styr priset, men även storleken på din båt. Vill du ha din båt liggandes vid en marina är det troligtvis mer kostsamt än att vara medlem i en båtklubb. Fördelen med en marina är att du kan få hjälp med båten, till exempel att konservera motorn inför vinterförvaring. Det kostar så klart, men kan samtidigt underlätta ägandet för dig som inte är en van båtägare. Generellt sett är marinor även mer flexibla med tider för sjösättningar och upptagningar än vad båtklubbar är.

I en båtklubb krävs det oftast mer engagemang, att sitta nattvakt och delta vid städdagar är närmast obligatoriskt. Se över villkoren för båtplatserna du överväger – och räkna med att det kan vara lång kötid till de mest populära.

Har du stor tomt kan du själv förvara båten över vintern, till exempel under presenning. Tänk dock på att inte göra det helt lufttätt under förvaringen, eftersom det lätt kan börja mögla då. Du kan även höra av dig till lantbrukare eller andra markägare i din närhet. Det är inte ovanligt att de hyr ut en del av sina mark för båtförvaring. Tänk på att du behöver en trailer eller tillgång till trailer om du vill lösa förvaringen på egen hand.

Försäkring. En båtförsäkring bör täcka allt från ansvarsförsäkring, bogseringshjälp vid haveri, sak- och personskada samt stöld och brand. Samtidigt vill du inte betala för mycket för en båtförsäkring. Här gäller det att jämföra många försäkringar och hitta en som passar just din ekonomi. Många försäkringsbolag ger dig rabatt om du har intyg för din nautiska kompetens.

Underhåll. Oavsett om du har motorbåt eller segelbåt är en trasig motor en dyr kostnad, så undersök alltid skicket på motorn innan du köper båt. Utombordare och inombordare bör servas kontinuerligt, till exempel inför vinterförvaringen. Slitdelar, som impeller och kamrem, behöver också bytas med jämna mellanrum. Annat årligt underhåll är till exempel att förbättra bottenfärgen och polera båten. Förutsatt att du har en hyfsat billig båt kan du räkna med att betala cirka fem till tio procent av båtens marknadsvärde i årliga underhållskostnader.

Drivmedel. Under säsong är drivmedel en utgiftspost att räkna med, även om du har segelbåt. Att hålla nere farten minskar bränslekostnaderna. Ett annat tips för minskad bränsleförbrukning är att regelbundet rengöra skrovet och måla det med bottenfärg. Det minskar risken för att havstulpaner, musslor och annat fastnar – något som i förlängningen bidrar till ökad bränsleförbrukning.

Förarintyg. Du behöver inget körkort för att framföra en fritidsbåt – så länge den inte är längre än tolv meter och bredare än fyra meter. Då behöver du ha följande: förarintyg för båt, båtpraktik och kustskepparintyg. Även om förarintyg inte är obligatoriskt kan det vara väl värt att investera i, eftersom du bland annat lär dig navigera efter sjökort. En utbildning kostar i regel några tusenlappar, men priset kan vara både lägre och högre beroende på kursens omfattning och vem som är arrangör.

Båtägande – att tänka på

Sjöräddningssällskapet. En helt ideell förening som deltar i över 80 procent av alla sjöräddningsinsatser. De erbjuder sina medlemmar förebyggande hjälp innan läget blir akut och hoppas på så sätt vara med och minska antalet omkomna ute till havs och på sjön. Ett medlemskap kostar 800 kronor per år och bidrar till att deras livsviktiga verksamhet kan fortgå.

Hyra båt? Att äga en båt är förenat med en rad utgifter, samtidigt som det ger dig ett flexibelt båtliv där endast fantasin sätter gränser för vart du vill åka, hur länge du vill vara borta och vem du vill ha med dig. Vill du testa om båtliv är för dig kan du börja med att hyra båt eller gå med i en båtpool. Det innebär att du måste vara lite mer förutseende kring när och hur du vill använda båten, men samtidigt ger det dig enkel tillgång till båtliv – utan att du måste bekymra dig om större och löpande utgifter.

Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt