Köp- och säljsajter – vilken ska jag välja?

köp- och säljsajter
Det finns en del saker som inte är tillåtna att säljas, till exempel piratkopior och förfalskade produkter.Foto: Blocket
köp- och säljsajter
När du säljer varor kan vinsten komma att beskattas. Men reglerna ser olika ut i olika situationer. Foto: Sandra Birgersdotter/Blocket
Hem och familj

Det finns mängder av köp- och säljsajter i dag, och det är inte alltid lätt att veta vilken vi ska välja. Här kommer därför en lista med 7 av de vanligaste, och hur de skiljer sig åt.

Att sälja och köpa begagnade saker är positivt både för plånboken och miljön. I dag finns det en uppsjö av köp- och säljsajter att välja mellan. Men hur vet vi vilken sajt vi ska använda? En sajt kanske passar för ett ändamål, medan en annan är bättre för ett annat. Här får du en snabb guide till sju populära försäljningssajter.

1. Blocket

Här kan du sälja och köpa: Nästan allt. Blocket har blivit en av de största marknadsplatserna för köp och sälj, här finns allt från inredning, boende, djur, kläder, bilar och jobb. Sidan vänder sig till både privatpersoner och företag.

Kostnad: Det är gratis att bli medlem. Däremot kostar det att lägga upp en annons. Priset skiljer sig åt beroende på vilken typ av produkt du vill annonsera.

Övrigt: Det är inte tillåtet att sälja bland annat piratkopior och förfalskade produkter, samt läkemedel och livsmedel.

2. Citiboard

Här kan du sälja och köpa: Bland annat kläder, bilar, inredning, elektronik och accessoarer. Sidan vänder sig främst till privatpersoner.

Kostnad: Det är gratis att bli medlem, och gratis att lägga upp annonser. Företaget tar heller ingen provision för de varor du säljer.

Övrigt: Det är inte tillåtet att som företag sälja nya produkter här. Det är heller inte tillåtet att sälja bland annat piratkopior och förfalskade produkter, samt läkemedel och livsmedel.

3. Facebook Marketplace

Här kan du sälja och köpa: Bland annat kläder, accessoarer, elektronik, bilar, boende och leksaker. På Facebook Marketplace kan du som privatperson enkelt ladda upp annonser som andra medlemmar kan se.

Kostnad: Det är helt gratis, men du måste vara medlem på Facebook.

Övrigt: Det är inte tillåtet att sälja bland annat piratkopior och förfalskade produkter, samt läkemedel och tobak.

4. Letgo

Här kan du sälja och köpa: Allt från elektronik, kläder, möbler och bilar. Letgo är en app där du kan köpa och sälja begagnade saker i ditt närområde.

Kostnad: Helt gratis.

Övrigt: Din annonstext får inte innehålla personlig information som till exempel, telefonnummer och e-postadress, kontakten sker istället via appen. Det är inte tillåtet att sälja bland annat djur, piratkopior och förfalskade produkter, samt läkemedel och tobak.

5. Sellpy

Här kan du sälja och köpa: Bland annat kläder, elektronik, skor, inredning och leksaker. På Sellpy lägger du inte själv upp din annons utan du beställer hem en påse där du lägger det du vill sälja. Påsen hämtas upp vid dörren och Sellpy sorterar innehållet och lägger ut produkterna till försäljning på Sellpy och Tradera.

Kostnad: Sellpy tar betalt genom att ta en del av vinsten på försäljningen, summan varierar mycket, på deras hemsida kan du göra en enkel kostnadsberäkning.

Övrigt: Om du skickar med varor som till exempel är trasiga, smutsiga eller slitna drar Sellpy av fem kronor per sak från din vinst. Det är inte tillåtet att sälja bland annat piratkopior och förfalskade produkter, samt läkemedel och tobak.

6. Shpock

Här kan du sälja och köpa: Bland annat begagnade prylar som kläder, inredning, konsertbiljetter, bilar och cyklar. Shpock är en app som fungerar lite som en loppis. Ta en bild på det du vill sälja och lägg upp den tillsammans med lite information. Alla som använder appen i ditt område kan se din annons. För att handla något på Shpock lägger du ett bud på det du vill köpa och skriver ett personligt meddelande till säljaren.

Kostnad: Det är helt gratis att använda Shpock.

Övrigt: Det är inte tillåtet att sälja bland annat piratkopior och förfalskade produkter, samt läkemedel och tobak.

7. Tradera

Här kan du sälja och köpa: Allt från kläder, bilar, båtar, inredning och leksaker. Du kan sälja och köpa varor till ett fast pris, men även på auktion. Då sätter du ett utropspris på din vara och den som bjudit högst när tiden gått ut har vunnit auktionen.

Kostnad: Det är gratis att bli medlem. Du betalar inget för att lägga ut en annons på Tradera, men om du lyckas sälja din vara tar de ut en provisionsavgift. Avgiften ligger på 10 procent av försäljningspriset, minst tre kronor och högst 150 kronor.

Övrigt: Det är inte tillåtet att sälja bland annat piratkopior och förfalskade produkter, samt läkemedel och livsmedel.

 


Bra att tänka på:

• Konsumentköplagen gäller inte vid köp mellan privatpersoner, utan då gäller köplagen. Den är inte tvingande vilket betyder att ni kan komma överens om andra villkor än vad lagen säger genom att skriva ett eget avtal.

• Allmänna reklamationsnämnden prövar inga tvister om du köpt en vara eller tjänst av en privatperson. Då får du istället göra en polisanmälan eller kontakta tingsrätten.

• När du säljer varor kan vinsten komma att beskattas. Men reglerna ser olika ut i olika situationer. Säljer du till exempel varor bara vid något enstaka tillfälle och får en vinst på över 50 000 kronor ska den beskattas med 30 procent. Läs mer här.

Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt