Ibland känns semestern så skön att man över huvud taget inte vill resa hem. Lika roligt känns det inte om man tvingas stanna kvar för att flygbolaget eller researrangören har gått i konkurs. Men lugn, som konsument är du inte helt strandsatt.
Olika regler för reguljär resa respektive paketresa
Vilka regler som gäller beror på om du har köpt en reguljär resa eller om du har köpt en paketresa. En reguljär resa är i princip samma sak som en flygbiljett som du har köpt från ett flygbolag. Inget annat än själva flygningen från punkt A till punkt B ingår i en reguljär resa. En paketresa däremot innebär att du samtidigt har köpt minst två olika så kallade resetjänster. Enligt Konsumentverket är en resetjänst till exempel transport, boende, hyra av bil eller något evenemang. För att det ska räknas som en paketresa krävs också att den håller på i minst 24 timmar eller innehåller minst en övernattning, samt att de här resetjänsterna har sålts tillsammans, som just ett paket.
Rättigheter konkurs reguljära resor
Om du har köpt en reguljär resa direkt från ett flygbolag och flygbolaget går i konkurs är dina rättigheter som konsument tyvärr begränsade. Flygbolag behöver nämligen inte erbjuda resegaranti. Det innebär att de inte är skyldiga att ge resenären återbetalning eller hjälp med annan hemresa om de går i konkurs.
Konkurser inom flygbranschen är dessvärre inte ovanligt. Enligt resetidningen Travel News har totalt 52 europeiska flygbolag gått i konkurs sedan 2011, det vill säga en konkurs varannan månad. Skulle det drabba dig finns det emellertid saker du kan göra själv för att förbättra dina chanser till ersättning.
För det första kan du betala resan med kreditkort istället för betalkort. Har du handlat på kredit kan du nämligen ställa samma krav på kortföretaget som på flygbolaget, och chansen att de har pengar är större än att det konkursade bolaget har det.
För det andra kan det vara så att din hemförsäkring, reseförsäkring eller tilläggsförsäkring omfattar bolagskonkurser. Olika försäkringar har olika regler så kolla upp det noga innan du köper biljetten.
För det tredje kan du vända dig till konkursförvaltaren och skicka ett skriftligt krav med kopior på alla dina utlägg. Tyvärr hamnar krav från konsumenter långt ner på prioriteringslistan och därför är det väldigt liten chans att du får några pengar.
Står du strandsatt på resmålet och inte har pengar för att köpa en ny biljett hem kan du kontakta den svenska ambassaden eller konsulatet i landet. I vissa fall kan de låna ut pengar till hemresan till dig.
Rättigheter konkurs paketresor
Om du har köpt en paketresa omfattas du av paketreselagen. Den kräver att researrangören har en resegaranti som innebär att resenären har rätt till återbetalning och hjälp med hemresa om flygbolaget går i konkurs.
Vid en eventuell konkurs ska du vända dig till researrangören som då är skyldig att ordna en alternativ transport. Om de inte klarar att ordna fram det har du rätt att få tillbaka pengarna för resan. Om du redan är på ditt resmål är arrangören skyldig att se till att du kommer tillbaka hem till din avreseort.
Egen reseförsäkring
När du ska ut och resa bör du alltid kontrollera att du har en giltig reseförsäkring. Det är inte säkert att den hjälper dig om flygbolaget går i konkurs, men blir du sjuk och behöver ändra din hemresa på grund av det är det din reseförsäkring som skyddar dig. De flesta hemförsäkringar innehåller en reseförsäkring som täcker de första 45 dagarna av resan.
Vill du veta mer om vilka rättigheter du har som konsument när du reser kan du läsa fördjupad information på Konsumentverkets webbplats hallakonsument.se eller på konsumenteuropa.se. Där kan du också se vad du har för rättigheter vid inställda resor eller andra problem som uppstår när du är på resande fot.