Fem prisvärda weekendresor

Fantastiska Krakow har blivit allt mer populärt bland svenska turister.
Möt våren i Prag – en av svenskarnas weekendfavoriter.
Resor

Våren är fylld av långhelger – varför inte passa på att göra en weekendresa? Här är fem prisvärda – och populära – alternativ.

Svenskarna reser allt mer och allt fler upptäcker Östeuropas storstäder. Under våren 2017 har till exempel resorna till Prag ökat med 54 procent hos resebyrån Ticket.

– Många vill upptäcka något nytt och det finns en rad trevliga resmål österut med fantastiska städer – som både är prisvärda och fyllda av historia och lysande arkitektur. Flygbiljetterna är billiga och du kan bo riktigt bra för låga priser, säger Karin Ahlstedt, kommunikationsansvarig på Ticket.

5 tips på billiga weekendresor

Prag

Tjeckiens vackra huvudstad vid floden Moldau är ett av svenskarnas favoritresmål och lämpar sig väl för en weekendresa. I Prag lockar allt från medeltida gränder och vackra byggnader till shopping, mysiga ölstugor och mängder av intressant historia. Flygen hit kostar inte mycket och det är billigt att turista här. Är du intresserad av det nya Prag får du inte missa gatan Dlouhá som har det senaste inom mat, kultur och nattliv.

Riga

Lettlands huvudstad är också Baltikums största stad. Hit tar du dig smidigast med flyg eller båt men väl på plats är det enklast att promenera. Riga har på senare år blivit ett allt mer populärt resmål inte bara för oss svenskar – utan för människor från hela världen. Gillar du balett eller opera är Rigas operahus ett måste. För 15–20 euro bjuds du på musik eller balett i världsklass. För den som vill vara vaken lite längre finns ett rikt nattliv att välja på och för den shoppingsugne kanske ett besök på Stockmann (Lettlands motsvarighet till NK) är på sin plats?

Krakow

Polens andra största stad är känt för sitt universitet och sitt rika kulturliv. Med sin medeltida stadskärna (med på Unescos Världsarvslista) och kullerstensgator är Krakow ett oslagbart weekendresmål för den historieintresserade. Oscar Schindlers fabrik ligger i Krakow och är i dag omgjort till ett museum. Här räddade affärsmannen Oscar Schindler mer än 1 000 judar under andra världskriget – något som skildras i Steven Spielbergs film Schindlers List från 1993. Missa heller inte det vackra moderna konstmuseet Mocak i närheten.

Budapest

Ungerns huvudstad vid Donau har en lång historia – redan år 90 grundade romarna en stad här. Budapest är känt för sina många naturliga, varma källor och har en stark badkultur med mängder av eleganta spa-anläggningar med klassiska Gellértbadet i spetsen. Förutom fantastisk arkitektur och mat är Budapest också ett mycket prisvärt resmål för oss svenskar.

Tallinn

Tallinn är perfekt för en weekendresa. Enkelt at ta sig med båt eller flyg. Gamla stan är världens största och bäst bevarade medeltidsstad och domineras av mäktiga byggnader från Hansans glansdagar. Missa inte Historiska museet – ett toppmodernt museum med det senaste inom interaktivitet beläget i ett pampigt 1400-talspalats. Sa vi förresten att Estland erbjuder gratis wi-fi överallt?

Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt