Ersättning försenat flyg – allt du behöver veta

Ersättning försenat flyg
Om ditt flyg är försenat med tre timmar eller mer har du rätt till ersättning på upp till drygt 6 000 kronor.
Ersättning försenat flyg
Det finns vissa fall då flygbolag inte är skyldiga att betala ersättning trots att flyget är försenat, till exempel vid dåligt väder.
Resor

Visste du att du kan få ersättning och kompensation om ditt flyg är försenat? I vissa fall kan du få upp till drygt 6 000 kronor. Här är allt du behöver veta inför din resa.

Alla har vi någon gång drabbats av strul i flygtrafiken när vi är ute och reser, men få vet att vi har rätt till ersättning om flygplanet är försenat. En undersökning från Sifo visar att endast 15 procent av de som drabbas av flygförseningar begär ersättning, och bara var fjärde svensk känner till att vi har lagen på vår sida när vi kräver kompensation.

Enligt EU-förordningen 261/2004 har vi nämligen rätt till ersättning om flyget är försenat tre timmar eller mer, och som mest har du rätt till 600 euro (cirka 6 324 kronor).

Reglerna gäller både reguljärflyg och charterflyg när du flyger till och från flygplatser inom EU. Men även när du reser från en flygplats utanför EU till en flygplats inom EU, om flygbolaget är registrerat i EU, Island, Norge eller Schweiz.

1. Så mycket ersättning har du rätt till vid försenat flyg

• 250 euro (cirka 2 635 kronor) för en flygresa på högst 1 500 kilometer.

• 400 euro (cirka 4 216 kronor) för en flygresa inom EU som är längre än 1 500 kilometer, och för andra flygresor som är mellan 1 500 och 3 500 kilometer.

• 600 euro (cirka 6 324 kronor) för alla andra flygresor som omfattas av EU:s regler och är över 3 500 kilometer.

2. Ytterligare kompensationer

Förutom redan nämnd ersättning kan du också ha rätt till kompensation för kostnader som du fått på grund av förseningen. Det kan till exempel handla om förlorad inkomst, för detta behöver du ett intyg av din arbetsgivare.

Beroende på hur lång förseningen blir ska flygbolaget erbjuda dig gratis mat och dryck. De ska också låta dig ringa två telefonsamtal eller skicka två meddelanden. Om flyget blir försenat till nästa dag ska de erbjuda övernattning på hotell och transfer till och från flygplatsen.

Kom ihåg! Var noga med att spara alla dina kvitton som bevis.

3. Eventuell återbetalning av biljett

Skulle det vara så att ditt flyg är försenat med mer än fem timmar måste flygbolaget erbjuda dig pengarna tillbaka för din biljett om du inte vill fortsätta resan. Återbetalningen ska ske inom sju dagar.

Några undantag

Det finns vissa fall då flygbolag inte är skyldiga att betala ersättning trots att flyget är försenat. Det gäller vid ”extraordinära omständigheter”, sådant som inte hade kunnat undvikas. Dessa bedöms från fall till fall men kan till exempel handla om:

• Säkerhetsrisker.

• Om vädret försämras så att det inte går att flyga.

• Strejker som påverkar flygbolagets verksamhet.

• Politisk instabilitet.

• Oförutsedda brister i flygsäkerheten.

Så får du din ersättning

Om det visar sig att planet är försenat är det du själv som måste begära ersättning. Det gör du genom att skriva en reklamation via brev eller mail till flygbolaget. Där anger du att du vill ha kompensation och varför.

Det brukar ofta gå att reklamera direkt via flygbolagets hemsida. Konsumentverket har också en färdig reklamationsblankett som du kan använda dig av.

Bifoga kopior på biljetter och eventuella kvitton på utlägg du haft. Och kom ihåg att spara en kopia av reklamationen som bevis på att du har reklamerat.

I dag finns det flera företag som hjälper dig att kräva ersättning från flygbolag, dessa tar oftast en viss procent av ersättningen. Här är några av dem:

AirHelp

AirNSquare

BIG Return

Flightright

Flygförsening

Flyghjälp

Försenad

RefundFlight

TRS Travelright services

 

Läs mer om ersättning försenat flyg här.

Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt