Elpris 2021 – Högsta elpriset på 5 år i Sverige

Elpris 2021
I januari 2021 gick elpriset upp till 75 öre per kWh.
Elpriset 2021
Mindre vind har gjort att vindkraftsproduktionen gått ner vilket i sin tur har pressat upp elpriserna.
Hem och familj

Under förra året låg elpriset på rekordlåga nivåer, men redan i början av 2021 har priserna svängt rejält och är uppe på de högsta nivåerna sedan 2016.

Året inleds med stora förändringar på elmarknaden. Under 2020 hade vi de lägsta priserna på elbörsen någonsin med ett snittpris på 11 öre per kWh. Men redan under den första månaden av 2021 har priserna svängt och varit uppe på 75 öre per kWh, enligt elbolaget Bixias senaste elprisrapport.

Till skillnad från 2020 ligger nu elpriserna på mer lika nivåer runt om i landet. Förra året fick elkunderna i södra Sverige betala mycket mer än andra elprisområden.

Anledningen till de ökade elpriserna 2021 kan bland annat förklaras av väderomslaget som gjort det både kallare och torrare. Det har gjort att tillgången på vattenkraft snabbt har minskat och vilket i sin tur har påverkat elpriset. Mindre vindstyrka har också gjort att vindkraftsproduktionen gått ner vilket i sin tur har pressat upp elpriserna.

– Vattenkraftsproducenterna, som tidigare var tvingade att köra för fullt eftersom vattenmagasinen var nästintill fulla, har nu bättre kontroll och med mindre nederbörd i sikte kan de ta bättre betalt för att producera det som behövs. Samtidigt stiger elanvändningen snabbt både på grund av kylan och att ledigheterna är över och industrier drar igång sin produktion, säger Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på Bixia, i ett pressmeddelande.

Elpriserna kan svänga snabbt och för att få bästa möjliga elkostnad gäller det att se över sitt elavtal och jämföra olika avtal med varandra för att hitta det bästa. Det kan du bland annat göra hos Compricer.

Läs mer:
12 snabba tips för att sänka elkostnaden

Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt