10 tips från experten när du ska bygga växthus

Bygga växthus
Om du ska bygga ett växthus på upp till 15 kvadratmeter golvyta och tre meter i takhöjd behöver du oftast inte söka bygglov, men kontakta din kommun innan du startar bygget för att vara säker på att det bli rätt.
Bygga växthus
När du ska bygga ditt växthus är det bra att innan fundera på vad du vill ha det till. Ska det fungera som en odlingsplats eller ett extra uterum för fika och middagar?
Hem och familj

En del vill fylla det med plantor från golv till tak, andra vill hellre fylla det med mysiga kaffestunder. Oavsett ambition finns det en hel del saker att tänka på innan du bestämmer dig för att bygga växthus. Per-Ivan Christiansson på växthusföretaget Skånska Byggvaror ger dig sina tio bästa tips.

1. Vad ska du använda ditt växthus till?
För 20 år sedan var växthuset litet, stod längst bak i trädgården och användes till att odla grönsaker till hushållet. Punkt. I dag har växthuset betydligt fler användningsområden – från avancerad odling till ett extra uterum. Det innebär att det finns väldigt många varianter att välja på, och för att veta vad du ska köpa behöver du lista ut vad du vill ha just ditt växthus till.

2. Kolla om du behöver tillstånd
Generellt sett får du bygga ett växthus på upp till 15 kvadratmeter golvyta och tre meter i takhöjd utan att söka bygglov. Attefalls-reglerna ger i vissa fall möjligheter att bygga ännu större. Men det är ändå bra att kolla med kommunen först så att inte just din tomt omfattas av särskilda regler. Du måste också hålla ett avstånd på 4,5 meter till tomtgränsen om du inte har fått lov av grannen att bygga närmare.

3. Välj plats på tomten
Ska växthuset främst användas till odling vill du välja en plats som har sol hela dagen, ska du främst ha det för kvällsfikat kanske det är viktigast med kvällssolen. Om det främst är för odling vill du lätt kunna dra in vatten så fundera på var på tomten det fungerar. Om du vill odla direkt på mark i ditt växthus behöver du också ta reda på var du har bäst markförhållanden för växter, men om du hellre vill lägga plattor och odla i krukor blir det inte lika viktigt.

4. Välj en storlek större
Ett vanligt misstag är att bygga växthuset lite för litet. Står du och väljer mellan två storlekar – välj då den lite större så länge det ryms inom din budget. Testa också att märka ut storleken på marken redan innan du bestämmer dig, då får du lättare en känsla för hur stort ditt tilltänkta växthus faktiskt blir.

5. Tänk på höjden
Det är maffigt med slingrande vinrankor i växthuset, men då behöver du också ha lite takhöjd. Hur högt du får bygga regleras av kommunen så kolla det i förväg. Tänk på att ju större yta ditt växthus har, desto högre blir taket eftersom takstolen blir större. Att komma runt det genom att bygga plattare tak kan vara lockande men har sina nackdelar. Dels för att det förtar känslan av rymd, dels för att du vill ha tillräcklig lutning för att eventuell snö ska kunna glida av.

6. Välj rätt material för dig
Den absoluta majoriteten av de växthus som säljs i dag består av aluminiumprofil som skruvas ihop och fylls med säkerhetsglas. Ett i princip underhållsfritt alternativ som ger fint ljusinsläpp och utsikt.

Vill du hellre ha ett riktigt gynnsamt odlingsklimat väljer du kanalplast som isolerar bättre och därmed dämpar temperatursvängningarna, men som å andra sidan inte går att se igenom.

För den som inte är rädd för underhållsarbete och vill sätta en mer personlig prägel på sitt växthus kommer nu stommar av trä som kan målas i den kulör man föredrar. Och vill man bygga riktigt udda väljer man rivningsvirke och gamla fönsterglas.

7. Missa inte detaljerna
Moderna växthus har i princip alltid möjlighet till automatisk ventilation, det vill säga att vädringsluckorna styrs av temperaturen. Skönt för dig som inte vill behöva vara hemma hela sommaren och reglera temperaturen i ditt växthus. Att dra in vatten redan från början är också praktiskt eftersom du slipper springa med vattenkannor eller ha slang liggande in genom dörren. Många väljer också att dra in el, antingen för växtbelysning eller för kaffebryggaren.

8. Bygga växthus själv eller ta hjälp?
För den som är hyfsat hemmahändig går det bra att skruva ihop ett växthus själv och det gör också de flesta köpare, men ta en titt på monteringsanvisningen först och fundera på om du tror att det här är något som matchar din förmåga.

9. Avsätt tid
Kom också ihåg att det här tar tid. Det är mycket som ska skruvas ihop och det är viktigt att ha koll på lod och våg så att det blir rakt från början. Avsätt hellre två helger än en dag och gör det lugnt och metodiskt.

10. Vad kostar det att bygga växthus?
Det finns små växthus på fem kvadratmeter som kostar mellan 5 000 och 6 000 kronor, men det finns också stora uterum med kraftigare profil som kostar 100 000 kronor. Om du har svårt att få ihop budgeten så lägg hellre pengarna på huset och köp sedan inredning och tillbehör begagnat eller senare när du har råd. Det går också att köpa hela växthus begagnat, men var då beredd på att du får komplettera med en och annan glasruta som går sönder när de plockas ner.

Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt