Billigare att ringa inom EU – tänk på det här inför resan

Att dela semesterbilderna på sociala medier kostar nu lika mycket inom EU som hemma i Sverige.
Ska du resa iväg i sommar? Från 15 juni kostar det lika mycket att använda mobilen inom EU som hemma. Men kolla upp med din operatör vad som gäller för just ditt abonnemang.
Resor

Från och med den 15 juni kostar det lika mycket att ringa, sms:a och surfa på mobilen i ett annat EU-land som hemma i Sverige. Men kolla upp vad som gäller hos din operatör innan du reser iväg.

Från den 15 juni 2017 får utländska mobiloperatörer inom EU inte ta ut någon extra avgift när du använder deras mobilnät – det som kallas roaming. Det innebär att om du ringer, sms:ar eller surfar i ett annat EU-land (samt Norge, Island och Liechtenstein) så betalar du samma pris som hemma.

Operatören får sätta begränsningar

Men det betyder inte att det är gratis att ringa utomlands eller att du kan surfa hur mycket du vill – överenskommelsen innehåller en rad begränsningar. Din mobiloperatör har rätt att begränsa mängden tjänster som du får ta del av till samma pris som hemma, för att förhindra onormal användning eller missbruk. Har du fri surf i ditt abonnemang hemma i Sverige är det inte säkert att detta gäller utomlands. Skulle du överskrida gränsen för datatrafik har operatören rätt att ta ut en avgift.

Normal användning – kolla upp med din operatör

Däremot ska det vara möjligt att använda ditt abonnemang i ett annat EU-land till samma pris som hemma, så länge användningen är normal. Denna gräns beräknas med hjälp av en modell som finns i bakomliggande EU-lagstiftning. Kolla med din operatör om du vill veta var gränsen går för ditt abonnemang. Om du har hus eller lägenhet i ett annat EU-land och under fyra månader använder ditt svenska abonnemang där får operatören ta ut en tilläggsavgift.

Kom ihåg att om du ringer från Sverige till ett annat EU-land så räknas det fortfarande som internationell trafik, med en dyrare taxa. De nya reglerna gäller endast roaming, det vill säga när du befinner dig utomlands.

Kolla upp det här inför resan

Tillåter ditt abonnemang roaming? Erbjuder din mobiloperatör eller ditt mobilabonnemang roaming utomlands?
Ingår även surfplatta och dator? Hur är abonnemanget utformat med roaming på mobiltelefon? Surfplatta? Dator?
Vad kostar det? Flera operatörer har flaggat för att de kommer att höja abonnemangspriserna i takt med nya roamingreglerna.

Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt