Valutakursen – en genväg till billiga resor

billiga resmål
Privata Pengar listar vilka länders valutor som är mest gynnsamma gentemot kronan just nu och Egypten hamnar på tredje plats.
Resor

Vill du få ut så mycket som möjligt av semesterkassan ska du titta på valutakurser. Privata Pengar listar resmål där du får mest för dina kronor just nu.

Går du runt och längtar efter semestern men känner att du har svårt att lita på den svenska sommaren? Billiga resor till solen lockar förstås och en faktor som avgör om din resa blir prisvärd eller inte kan vara resmålets valuta. Flera vanliga resevalutor har blivit billigare för svenskarna det senaste året, enligt statistik från Forex.

En sjunkande valuta är ofta en indikation på att det inte går så bra för landet antingen politiskt eller ekonomiskt. Allra billigast blev sydafrikanska randen följt av ryska rubeln som har blivit hela 21 respektive 19 procent billigare. Det brittiska pundet, turkiska liran och thailändska bahten har också tappat i värde gentemot kronan sedan maj 2015.

Ska du åka till sommar-OS?

Funderar du på att åka till sommar-OS i Brasilien? Då kanske den svaga brasilianska realen lindrar övriga prishöjningar i samband med de olympiska spelen.

Bland de resevalutor som blev dyrare under året finns japanska yenen och isländska kronan som båda har stärkts 10 respektive 6 procent gentemot kronan.

Nedan listas 17 vanliga resevalutor och deras procentuella utveckling gentemot kronan under det senaste året.

Land & valutaUtveckling
Sydafrika (ZAR)-21%
Ryssland (RUB)-19%
Egypten (EGP)-15%
Brasilien (BRL)-14%
Turkiet (TRY)-10%
Norge (NOK)-10%
Australien (AUD)-8%
Polen (PLN)-8%
Storbritannien (GBP)-8%
Thailand (THB)-6%
Kina (CNY)-6%
Indien (INR)-5%
USA (USD)-2%
Euro (EUR)0%
Kroatien (HRK)1%
Island (ISK)6%
Japan (JPY)10%

Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt