Vad kostar det att installera bergvärme?

bergvärme kostnad
I genomsnitt sparar man upp till 80 procent av all energiförbrukning med bergvärme.
bergvärme kostnad
Din bergvärme är klar att användas ungefär en vecka efter att installationen påbörjats.
Hem och familj

Att spara in på sin energiförbrukning känns nog lockande för många husägare, speciellt om du har ett stort hus som kräver mycket energi. Bergvärme är en av de billigaste energikällorna när den väl är installerad, men det är en stor investering att skaffa. Så vad kostar det att installera bergvärme egentligen?

Bergvärme innebär att man borrar hål ett par hundra meter rakt ner i berget, och sedan utvinner värme med hjälp av grundvattnet som finns i berget. För att skaffa dig bergvärme behöver du alltså borra ner i berget nära din fastighet.

Det är en ganska stor och omfattande installation som till en början är en stor investering men som du på sikt kan vinna ganska mycket på, framför allt eftersom driftkostnaden sänks och värdet på ditt hus ofta ökar. Vi har svarat på de vanligaste frågorna kring installation av bergvärme och hur mycket det kostar att installera.

Vad kostar det att installera bergvärme?

Exakt hur mycket en installation av bergvärme kostar beror på många saker – hur stort huset är, hur välisolerat det är, hur marken ser ut under tomten (jorddjup, typ av berggrund och klimat), hur många som bor i huset och så vidare. Det kan kosta någonstans mellan 110 000 till 250 000 kronor, så begär offerter från flera företag innan du bestämmer dig. Det är en stor investering och du kan tjäna en hel del på att jämföra alternativen ordentligt.

Tillstånd hos kommunen

Du får inte borra var som helst. Det behöver till exempel vara cirka 20 meter mellan varje borrhål för att de inte ska ”stjäla” värme från varandra och du behöver ta hänsyn till eventuella ledningar, rör och tunnlar i marken. Om du har grannar kan de också ha borrat hål som du behöver förhålla dig till.

Därför måste du ansöka om tillstånd hos kommunen för att borra för bergvärme. Det brukar ta ett par veckor att få svar på sin ansökan och kommunen brukar ta ut en avgift. Exakt hur mycket det kostar i just din kommun kan variera men räkna med ett par tusen kronor. Viktigt att veta är också att det är du som fastighetsägare som är ansvarig för eventuella skador i ledningar och liknande om något skulle hända under borrningen.

ROT-avdrag för bergvärmeinstallation

Du kan få ROT-avdrag när du installerar bergvärme och det avdrag du kan göra är på arbetskostnaden – det vill säga borrningen och installationen av pumpen. Arbetskostnaden brukar ligga på ungefär 35 procent av den totala kostnaden och det är alltså den delen du kan få avdrag på.

På ett år får du max 50 000 kronor totalt i rot- och rut-avdrag, så om du redan dragit av för andra jobb under samma år kan ditt rot-avdrag för bergvärmen bli mindre.

Hur går det till när man installerar bergvärme?

Installationen av bergvärmen är uppdelad i två delar: borrning av hålen och installation av värmepumpen. Det tar ungefär tre till fem dagar för hela installationen, såväl borrningen som själva installationen, och efter det är den redo att användas direkt. Du kan alltså räkna med att din bergvärme är redo att användas ungefär en vecka efter att installationen påbörjats.

Hur mycket tjänar jag på att installera bergvärme?

Hur mycket du tjänar på att installera bergvärme beror på förutsättningarna hos just dig och i ditt hus, men i genomsnitt sparar man upp till 80 procent av all energiförbrukning med bergvärme.

Driftkostnad per månad med bergvärme

Under 2019 låg priset per kWh på cirka 1,5 krona och en ungefärlig villa förbrukar cirka 20 000 kWh per år. Om du istället värmer huset med bergvärme kan din energiförbrukning minska till cirka 5 000 kWh per år. Med bergvärme sänker du i så fall din driftkostnad från cirka 30 000 kronor till 7 500 kronor om året. Per månad blir skillnaden följande:

Driftkostnad per månad innan bergvärme – 2 500 kronor.

Driftkostnad per månad efter bergvärme – 625 kronor.

Hur lång tid tar det innan man tjänat in sin investering?

Även detta skiljer sig beroende på dina behov och förutsättningar. Om du har ett stort hus som tidigare kostade betydligt mer att värma upp går det fortare att tjäna in investeringen, men räkna med att det tar mellan fem och åtta år.

Något som många glömmer att räkna in när de tittar på om det är värt att investera i bergvärme är värdeökningen på huset. I och med att driftkostnaden för huset går ner avsevärt med bergvärme ökar också värdet på huset.

Man brukar säga att en bergvärmepump har en livslängd på mellan 15 och 20 år, även om teknikutvecklingen de senaste åren gör att vissa håller längre än så. Men till slut kommer pumpen att behöva bytas. Att byta bergvärmepumpen kostar dock betydligt mindre än att installera hela systemet – mellan 70 000 och 100 000 kronor – men om det känns för dyrt kan du förlänga livslängden något med en service som kosta några tusenlappar.

Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt