Tull, moms och andra avgifter när du handlar utomlands

Handla utomlands
Postnord tar sedan 2018 ut en importtullsdeklarationsavgift, ”Kina-avgiften”, på alla varor från länder utanför EU. Denna avgift är 75 kronor för varor med ett värde under 1 600 kronor och 125 kronor om de är över 1 600 kronor.
Handla utomlands
För att veta vad din vara kommer att kosta dig när du handlar utomlands behöver du ha koll på bland annat tull och moms.
Hem och familj

Att handla på nätet innebär att du får tillgång till varor från hela världen, dessutom till ett pris som kan vara lägre än i butikerna. Men vad kostar det – egentligen ¬– efter moms, tull och andra avgifter?

Näthandla utomlands – inom EU


Tull och moms
När du handlar utomlands från ett annat EU-land behöver du inte betala någon tull, svensk moms eller andra skatter. Undantaget är alkohol och tobak där det tillkommer punktskatter.

Du betalar istället moms i det land där e-handlaren finns. Detta gäller dock bara om denne säljer varor till Sverige för mindre än 320 000 kronor per år, annars gäller att du ska betala svensk moms. Det är e-handlarens skyldighet att lägga på rätt moms. Du kan alltså aldrig bli skyldig att betala extra moms i efterhand.

Tänk på att vissa europeiska e-handlare låter dig välja valuta. Det kan vara värt att kolla upp – aktuell valutakurs kan göra att du sparar några procent av priset om du väljer rätt. Kom också ihåg att när du näthandlar inom EU har du alltid 14-dagars ångerrätt på allt du köper. Du får dock oftast själv betala returfrakten.

 

Näthandla utomlands – utanför EU


Tull och moms
Allt som köps utanför EU beläggs med svensk moms, vare sig det handlar om näthandel eller köp via postorder. För de flesta varor är momsen 25 procent, förutom livsmedel där den är 12 procent och trycksaker där den är 6 procent. Momsen beräknas på varans värde, fraktkostnad och tullavgift.

På de flesta varor, med vissa undantag, tillkommer tull. Tullsatsen är på 0–20 procent, beroende på vilken typ av vara det är. Exempelvis är tullen 3 procent för en surfingbräda och 14 procent för en bilstereo. Tullavgiften beräknas på varans värde + fraktkostnad. Du kan själv räkna ut avgiften för din importerade vara på Tullverkets hemsida.

Andra avgifter
Sedan våren 2018 tar Postnord ut en importtullsdeklarationsavgift på alla varor från länder utanför EU. Denna avgift är 75 kronor för varor med ett värde under 1 600 kronor och 125 kronor om de är över 1 600 kronor. Avgiften kallades i folkmun ”Kina-avgiften” när den infördes, eftersom den tillkom när Postnord hade svårt att hantera den stora mängd tullfria paket som kom till Sverige från kinesiska näthandelsjätten Wish. I dag lägger Wish själva på avgiften direkt på sin sajt för att underlätta tullförfarandet.

I vissa fall kan du, när du handlar på nätet, välja vilken speditör som ska skicka din försändelse och på så vis undvika denna avgiften. Undantaget är om du handlar från Kina då det alltid är Postnord som hanterar leveranserna.

Näthandlar du från USA tillkommer så kallad ”sales tax”, motsvarigheten till vår moms. Den skiljer sig mellan delstaterna, och påslaget syns ofta först när du ska betala din virtuella varukorg.

Problem med e-handlare utanför EU?
Konsumentskyddet kan skilja sig om du köper en vara inom EU eller utanför. Kolla upp vad som gäller innan du köper något. Om du får problem med ett näthandelsföretag utanför EU, kontakta en konsumentorganisation som är medlem i Consumers International i det land du köpt varan. Du kan också göra en anmälan hos econsumer.gov, varpå konsumentmyndigheten i det land företaget finns i hjälper till med att förhindra att andra konsumenter råkar ut för samma sak som du.

Ebay och andra auktionssajter
Samma regler kring moms, tull och andra avgifter som för övrig näthandel gäller om du handlar av privatpersoner på auktionssajter som Ebay eller Amazon. Varken svensk eller europeisk konsumentköplag gäller dock när du köper något från en privatperson.

Handla utomlands – räkna ut din varas totala pris:
Säg att du vill köpa ett par solglasögon från Australien. Det totala priset som du ser när du gör beställningen är 2 000 kronor. Med hjälp av nedanstående räkneexempel kan du få en uppfattning om vad det slutliga priset blir.

Frakt: 200 kr
Tull: (3 %) 2 200 x 3 % = 66 kr
Moms: (2 200 + 66) x 25 % = 566,50 kr
Totalt: 2 000 + 200 + 66 + 566,50 = 2 832,50 kr

Beroende på vilket företag som transporterar din vara kan du även behöva betala en extra avgift på 125 kronor.

 

Det här gäller om du själv tar med dig varorna


Inom EU

Om du reser till ett annat EU-land, köper varor på plats och själv transporterar varorna till Sverige gäller samma regler som för näthandel: du betalar moms i det land där varorna är köpta.

Utanför EU
Om du under en resa utanför EU köper varor får du tull- och skattefrihet för ett sammanlagt värde av upp till 4 300 kronor – om resa sker med flyg eller färja i kommersiell trafik. Om du på annat sätt transporterar varor är gränsen 3 000 kronor. Har du varor för mer än dessa belopp ska du anmäla dessa till tullen och väljer då filen ”Varor att deklarera” vid inträde i Sverige.

Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt