Stora skillnader när kvinnor och män väljer bil

köpa bil
Säkerhet viktigast när kvinnor väljer bil, medan priset är viktigare för männen.
köpa bil
När män väljer bil tittar de oftare på bilens teknik och prestanda än vad kvinnor gör.
Motor/fordon

Män och kvinnor prioriterar helt olika när vi köper bil. Varken säkerhet, kostnad, miljö, driftsäkerhet eller prestanda värderas på samma sätt, visar en Sifo-undersökning.

Hur mycket skiljer det egentligen mellan män och kvinnor när vi köper bil? Mer än man kanske kan tro, visar en Sifo-undersökning från bilförmedlaren Kvdbil.

Att bilen är säker att åka i är viktigast för drygt var tredje kvinna, medan män generellt sett både tycker att det är viktigare att bilen är billig och pålitlig.

Undersökningen visar även att miljövänlighet och prestanda är något som prioriteras olika mellan könen. Miljö är prioriterat av fler kvinnor än män, 14 respektive 9 procent, men när det gäller bilens teknik och motorns prestanda gäller det omvända. Det prioriteras av 10 procent av männen men bara 4 procent av kvinnorna. Däremot är alla överens om att design och färg inte är särskilt avgörande i valet av bil.

– Kvinnor tycker framför allt att bilen ska vara praktisk och prisvärd. De värderar trafiksäkerhet och miljöargument högre än män, som drivs mer av status och identitet. För en del män kan motorstorlek eller mängden tekniska funktioner till och med vara en dealbreaker – även om de egentligen inte alls har de behoven, säger Daniel Odsberg, försäljningschef på Kvdbil.

Det här är viktigast när kvinnor ska välja bil
 1. Säkerhet (34%)
 2. Pris/ägandekostnad (24%)
 3. Miljö (14%)
 4. Driftsäkerhet (11%)
 5. Teknik/prestanda (4%)
 6. Design/färg (2%)
Det här är viktigast när män ska välja bil
 1. Pris/ägandekostnad (33%)
 2. Driftsäkerhet (20%)
 3. Säkerhet (19%)
 4. Teknik/prestanda (10%)
 5. Miljö (9%)
 6. Design/färg (2%)

Fotnot: Undersökningen gjordes i mars 2021 i Kantar Sifos webbpanel, där 1 028 riksrepresentativt rekryterade personer i åldrarna 18–79 år intervjuades.

Källa:
Kvdbil
Däckavisen

Läs om bilfinansiering

Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt