Stor prisskillnad på bilförsäkringar beroende på var i landet du bor

byta bilförsäkring
Dyrast bilförsäkring hittar du i Stockholm, med ett snittpris på 5 574 kronor per år, enligt siffror från Insplanet.
byta bilförsäkring
Risken för att råka ut för en olycka eller skada med bilen är högre för en förare under 25 år, därför är bilförsäkringen i de flesta fall dyrare för yngre förare.
Motor/fordon

Du som bor i Stockholm får betala flera tusen kronor mer i bilförsäkring jämfört med någon som bor i Västerbotten. Här kan du se hur priset för bilförsäkring skiljer sig åt mellan de olika länen i landet.

Priset för en bilförsäkring styrs av flera olika faktorer, de mest kända är om du väljer en hel- eller halvförsäkring, din ålder, bilmärke och hur långt du kör din bil. Det handlar om faktorer som försäkringsbolagen bedömer ökar eller minskar risken för att din bil ska vara med om en olycka eller stöld. Men visste du att var du bor i landet även kan påverka priset?

Enligt en undersökning från Insplanet kostar en bilförsäkring i Sverige i snitt 4 236 kronor per år, men mellan det billigaste och dyraste länet skiljer snittpriset 2 450 kronor. Se här:

LÄN                                    SNITTPRIS PER ÅR

Västerbotten                     3 124 kronor

Gotland                              3 624 kronor

Kalmar                               3 653 kronor

Gävleborg                          3 726 kronor

Blekinge                            3 739 kronor

Dalarna                              3 839 kronor

Värmland                          3 851 kronor

Västernorrland                 3 956 kronor

Jämtland                            3 977 kronor

Halland                              3 986 kronor

Kronoberg                         4 029 kronor

Örebro                               4 079 kronor

Jönköping                          4 125 kronor

Västmanland                     4 175 kronor

Östergötland                     4 289 kronor

Södermanland                  4 367 kronor

Uppsala                              4 401 kronor

Skåne                                 4 469 kronor

Västra Götaland                4 627 kronor

Stockholm                          5 574 kronor

Källa: Undersökning genomförd 2020 av Insplanet. 

Byta bilförsäkring

Om du flyttar kommer din bilförsäkring automatiskt justeras till din nya bostadsort, det innebär att du kan vara tvungen att betala en mellanskillnad om försäkringen är dyrare på nya adressen. Därför kan det vara smart att se över din bilförsäkring och kanske byta till en billigare i samband med flytt.

När du ska byta bilförsäkring behöver du kontakta ditt nuvarande försäkringsbolag och säga upp din försäkring, men se till att du har tecknat en ny försäkring innan som börjar gälla när din gamla går ut. Då slipper du betala dubbla räkningar eller riskera att stå utan försäkring, vilket får andra konsekvenser.

Om det inte är för att du ska sälja din bil brukar det inte gå att säga upp en försäkring innan huvudförfallodatum, och ofta är avtalet på ett år. Så kolla upp vilket datum som gäller och passa på att byta försäkring då. Om du inte byter eller säger upp bilförsäkringen vid förfallodatumet förlängs avtalet automatiskt i ytterligare ett år.

Bilförsäkring vid ägarbyte

När du tar över en bil kommer den tidigare ägarens bilförsäkring automatiskt sluta gälla då Transportstyrelsen meddelar försäkringsbolaget om ägarbytet. Det är viktigt att du tecknar en ny bilförsäkring innan du börjar köra bilen, detta då den förra bilförsäkringen inte följer med bilen.

Vilken bilförsäkring är bäst?

Eftersom det är många olika faktorer som påverkar priset för en bilförsäkring är det svårt att säga vilken bilförsäkring som är bäst för just dig, det är helt enkelt väldigt individuellt. Så ta dig tid och jämför olika försäkringar och villkor innan du bestämmer dig.

Ett tips är att gå in och titta på Svenskt kvalitetsindex där de varje år undersöker kundnöjdheten hos olika bilförsäkringsbolag. Om en kund är nöjd eller inte kan säga ganska mycket om bolaget.

När blir bilförsäkringen billigare?

Kostnaden för en bilförsäkring påverkas som sagt en del av ens ålder. Det beror på att statistik visar att risken för att råka ut för en olycka eller skada med bilen är högre för en förare under 25 år, därför är bilförsäkringen i de flesta fall dyrare för yngre förare. När du blir äldre är det därför ett bra tillfälle att se över sin försäkring för att kanske hitta en billigare.

  

TIPS! Kom ihåg att du kan spara pengar på bland annat din bilförsäkring om du ställer av din bil under perioder då du ändå inte använder den. Läs vår enkla guide om hur du gör för att ställa av bilen.

Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt