Här är appen som får barnen att förstå ekonomi

Pengalabbet
Pengalabbet har tagits fram i ett samarbete mellan Finansinspektionen och Kungliga Myntkabinettet.Foto: Ola Myrin/Kungliga Myntkabinettet.
Pengalabbet
I spelet får barnet se om lönen de fått räcker till att betala bland annat fotbollsträningen.
Hem och familj

Pengalabbet är en spelapp där barn och unga lär sig att ta hand om en månadslön. Får de pengarna att räcka till mat och kläder innan spelet är slut?

Nu finns en spelapp som på ett enkelt och pedagogiskt sätt lär barn och unga mer om ekonomi. I appen Pengalabbet får barnen lära sig att hantera en månadslön. Spelet börjar med att barnet tilldelas ett jobb, till exempel sjuksköterska, sedan får barnet välja bland annat boende, färdmedel och fritidssysselsättning. På så vis blir det tydligt att om man till exempel bor lite dyrare finns det inte lika mycket pengar över till mat, kläder och andra saker.

Skaparna till Pengalabbet vill öka förståelsen för vad det är som kostar i vardagen, och hur olika inkomster ger olika ekonomiska förutsättningar.

Från utställning till app

Appen har utvecklats och tagits fram i ett samarbete mellan Finansinspektionen och Kungliga Myntkabinettet och vänder sig till barn, deras föräldrar och lärare i skolan. Pengalabbet var från början en utställning som producerades av just Kungliga Myntkabinettet under 2016.

Appen är gratis och finns att ladda ner i App Store och Google Play.

Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt