Minimalisterna: ”Jag unnar mig att jobba deltid”

Minimalisterna
”Det är enklare att dra ner på och styra över sina utgifter för att öka sparandet, än att påverka sina inkomster”, säger Elisabeth Byström. Foto: Göran Segeholm
Tillsammans med Johan Ernfors driver Elisabeth Byström bloggen och instagramkontot Minimalisterna. Foto: Göran Segeholm
Spara

Elisabeth Byström är en av personerna bakom bloggen Minimalisterna och boken Prylbanta och brinner för att sprida filosofin kring minimalism – men hur bra koll har hon egentligen på sin egen plånbok?

Är du en spara eller slösa-person?
– Jag är mer av en spara-person. Jag började jobba när jag var 14 år och redan då började jag spara en liten del av den lön som kom in, men resten tillät jag mig shoppa upp.

Hur skulle du beskriva ditt förhållande till din privatekonomi?
– Vi har ett bra förhållande där jag är engagerad eftersom jag tycker privatekonomi är väldigt roligt. Jag gillar att se pengar växa och känslan av att kunna påverka min framtida ekonomiska situation mycket med små medel.

Hur tänker du kring sparande?
– Jag tänker att sparandet är en viktig trygghet men också att det skapar enorma möjligheter även om det kan behövas tålamod. Det är enklare att dra ner på och styra över sina utgifter för att öka sparandet, än att påverka sina inkomster.

Vad var det första du sparade till?
– Jag minns att jag under högstadiet sparade till märkeskläder och för att kunna åka till Stockholm över en helg och shoppa med vänner.

Sparar du regelbundet?
Ja, jag sparar varje månad för att det ger mig en ekonomisk trygghet både på kort och lång sikt. Jag sparar till olika saker, bland annat en resa till Nya Zeeland som vi hoppas göra med familjen om cirka tre år. Sedan har jag ett sparkonto där jag alltid vill ha cirka 100 000 kronor som en buffert om något oförutsett skulle hända. De senaste åren har en del av sparandet även gått till en kontantinsats till vårt hus. Just nu sparar jag omkring 5 000 kronor i månaden då vi bor så pass litet och billigt. Summan har varierat kraftigt de senaste fyra åren, mycket på grund av två täta föräldraledigheter.

Hur sparar du?
– Jag månadssparar automatiskt i fonder för att slippa engagera mig och tänka. När lönen kommer förs pengar över till min depå där det automatiskt köps fondandelar några dagar senare. Jag sparar även i aktier då jag egentligen tycker det är roligare än fonder, men det görs mer oregelbundet när tid, energi och pengar finns.

Hur stort klädkonto har du varje månad?
– I år är det förhoppningsvis noll kronor då jag har ett shoppingfritt år hela 2018. Men de senaste åren har det legat på knappt 1 000 kronor i månaden och jag köper helst ett fåtal lite dyrare kläder av god kvalitet som håller länge.

Vad är det dyraste du har köpt?
– Vårt hus.

Brukar du planera större inköp eller är du impulsiv?
– Jag planerar alltid större inköp och gör ofta gedigen research, jag är en kräsen konsument. Dessutom försöker jag enbart köpa när det finns ett praktiskt behov och då behöver det sällan bli impulsivt.

Vardagslyx som du unnar dig?
– Resor med familjen då och då – och smågodis alldeles för ofta i vardagen. Sedan unnar jag mig att jobba deltid, vilket indirekt kostar pengar genom lägre lön men är en enorm vardagslyx och ger mig högre livskvalitet.

Vilket är ditt bästa spartips?
– Att spara regelbundet och ha automatisk överföring till sin depå/ISK när lönen kommer in så att du slipper tänka på det. Och att förstå ränta-på-ränta-effekten som innebär att ju tidigare du börjar spara desto mer kommer pengarna att kunna växa nästan av sig själv. Ett annat tips är att dra ner på sin konsumtion och låta den enbart vara behovsstyrd, och fokusera på det du har istället för att sukta efter det du inte har.

Blir du lycklig av pengar?
– Jag blir lycklig av att känna en ekonomisk trygghet till en viss grundläggande nivå, men mer pengar kommer inte göra mig mer lycklig. Det är helt andra saker i livet som gör mig lycklig – långt ifrån mycket pengar, statusprylar och märkeskläder.

Elisabeth Byström

Ålder: 34 år
Familj: Sambo Johan samt barnen Freja 3,5 år och Arvid 2 år
Bor: I en tvåa på 60 kvm i Solna
Bakgrund: En småstadstjej som är utbildad civilekonom och driver bloggen och instagramkontot Minimalisterna.
Intressen: Träning, familj, vänner och minimalism

Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt