Låna till kontantinsats – så fungerar det

När du ska köpa bostad får du enligt lag bara ta ett bolån på max 85 procent av bostadens pris, resten måste du ha i kontantinsats.
Om du behöver ta ett bolån och ett lån till kontantinsats är det viktigt att du innan du lånar räknar på hur mycket du har råd att betala varje månad.
Låna

Går det att låna till kontantinsats när man ska köpa en bostad? Vi går igenom vad som gäller och ger tips på vad som är viktigt att tänka på.

Om du ska låna för att köpa en bostad får du i dag enligt lag bara ta ett bolån på max 85 procent av bostadens pris. Resterande 15 procent behöver du ha i kontantinsats. Eftersom det kan handla om mycket pengar undrar många om det går att låna till kontantinsats och svaret är både ja och nej. Om du ska låna till kontantinsatsen är det med ett blancolån. Och vad är blancolån? Blancolån och privatlån är samma sak, till skillnad från ett bolån där du har din bostad som säkerhet är ett blancolån ett lån utan någon säkerhet. Ett lån utan säkerhet medför ofta högre räntor och snabbare återbetalningstakt eftersom banken tar en större risk.

I dag är det många banker som inte beviljar privatlån till kontantinsats. Men det finns såklart undantag, hör med din bank vad som gäller hos dem.

Låna till kontantinsats – tänk på det här

Om du ska låna till kontantinsats är det viktigt att först räkna på hur mycket du har råd att betala varje månad. Att ha flera olika lån är dyrare än att bara ha ett.

– Blancolån har en högre ränta och banken kan kräva att du amorterar mer på ett sådant lån än vad du behöver göra på ett lån med säkerhet. Något som också är bra att vara medveten om är att om du har flera lån belastar det din kalkyl och påverkar din kreditvärdighet vilket i sin tur kan påverka chansen till att få bolån beviljat, säger Marie Ståhl, financial planning på Ålandsbanken.

Om jag tar ett privatlån till kontantinsatsen, kan jag baka in det i bolånet senare för att sänka kostnaderna?
– Ja, men inte de första fem åren. När du tar ett bolån fryser banken bostadens marknadsvärde i fem år och först efter den tiden kan du göra en omvärdering av din bostad. Har bostaden ökat i värde och det finns utrymme för att baka in privatlånet i bolånet är det ett smart sätt för att få ner räntekostnaderna.

Spara till kontantinsats

För att hinna spara till kontantinsatsen är det bra att börja tidigt. Det finns många olika sätt att spara på, läs till exempel vår artikel Börja målspara om hur du kommer igång eller Spara till barn och barnbarn om du vill börja spara inför barnens framtida bostad.

Står du just nu inför ett bostadsköp och inte har kunnat eller hunnit spara ihop tillräckligt med pengar för att täcka hela kontantinsatsen på 15 procent kan ett alternativ vara att låna till delar av kontantinsatsen istället för hela.

– Om du har möjlighet att låna med annan säkerhet – till exempel genom att dina föräldrar pantsätter sin bostad, är det ett annat smart alternativ, säger Marie Ståhl.

Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt