Kostnaden för CSN-lån höjs för både gamla och nya studielån

CSN ränta
Om räntan på CSN-lån höjs kommer det att påverka alla studielån tecknade efter 1989.Foto: CSN
CSN ränta
– Det här upplägget innebär att personer som är mitt i arbetslivet får sin utbildning betald av personer som ofta inte påbörjat sitt arbetsliv än, säger Albert Ohlin, ordförande för Sacos studentråd.Foto: CSN
Låna

För dig som har tagit studielån någon gång de senaste dryga 30 åren kan kostnaden för lånet snart bli tio gånger dyrare. Läs mer om vad det innebär för ditt lån.

I höstbudgeten presenterade regeringen ett nytt omställningsstöd som ska möjliggöra för vuxna som är mitt i arbetslivet att kunna utbilda sig och samtidigt behålla cirka 80 procent av sin lön. Ett förslag som välkomnas av många.

Samtidigt har en stark kritik riktats mot hur omställningsstödet ska delfinansieras, nämligen genom en höjning av räntan på studielån från år 2023.

Räntan beräknas höjas från 0,05 procent till 0,5 procent – en tiodubblad ökning. Höjningen av räntan ska även täcka upp kostnader för lån som inte återbetalats till exempel på grund av att personer dör eller flyttar utomlands innan lånet är slutbetalt eller att de inte kan betala på sitt lån på grund av sjukdom.

Hur påverkar höjningen av CSN-räntan mitt lån?

Höjningen av räntan påverkar alla studielån tagna efter 1989, det vill säga både gamla och nya lån.

Beroende på skuldens storlek påverkar detta antingen hur mycket du betalar tillbaka per år eller den tid som lånet betalas tillbaka.

Nedan finner du en tabell med preliminära uträkningar från regeringen. ”Årlig ökad räntekostnad” visar, precis som det låter, kostnaden som lånet ökar med per år.

För skulder under 200 000 kronor innebär den höjda räntan att återbetalningstiden förlängs med ett år, medan det för skulder över 200 000 kronor innebär att beloppet du betalar tillbaka per år ökar med mellan 500 och 900 kronor.

Skuldens storlekÅrlig ökad räntekostnad
150 000 kronor825 kronor
180 000 kronor990 kronor
200 000 kronor1 100 kronor
230 000 kronor1 265 kronor
250 000 kronor1 375 kronor
300 000 kronor1 650 kronor

Källa: Regeringen

Graf som visar CSNs räntor för studielån mellan åren 2011 och 2023

Kritik och namninsamlingar

Förslaget har fått skarp kritik från flera håll, där bland andra fackförbunden TCO och Saco uttalat sig.

Saco menar att räntehöjningen i praktiken gör utbildningen dyrare vilket i sin tur leder till att trösklarna till högre utbildning blir större och därmed riskerar att resultera i att färre väljer att utbilda sig.

– Det här upplägget innebär att personer som är mitt i arbetslivet får sin utbildning betald av personer som ofta inte påbörjat sitt arbetsliv än, säger Albert Ohlin, ordförande för Sacos studentråd, i en intervju med Sveriges Radio.

Både Saco och organisationen Skiftet har startat namninsamlingar för att stoppa förslaget.

Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt