Dags att handla höst- och vinterkläder till barnen? Hyr istället!

hyra barnkläder
Att hyra barnkläder är både bra för plånboken och för miljön.
hyra barnkläder
Genom att hyra istället för att köpa, slipper du köpa massa kläder som barnen växer ur efter bara en säsong.
Hem och familj

Ytterkläder till barnen, speciellt inför vintern, är ofta dyra och urvuxna efter bara en säsong. Men visste du att det går att hyra barnkläder? Nu finns det ett flertal företag som hyr ut barnkläder, vilket är mer hållbart både för miljön och plånboken.

Som småbarnsförälder betyder hösten inte bara kallare temperaturer – det betyder också att barnens höst- och vintergarderob behöver inventeras och kompletteras. Det kan bli dyrt och kännas tufft att behöva köpa nytt hela tiden trots att kläderna fortfarande ser som nya ut.

För den som vill slippa det här varje säsong går det faktiskt att hyra barnkläder, vilket kan bli mycket billigare i längden. Numera finns det flera företag som hyr ut barnkläder på olika sätt.

Hyra barnkläder – så funkar det

Olika företag har olika upplägg, men överlag blir det ungefär som att prenumerera på barnkläder där du vid varje säsongs- och storleksbyte får hem nya, men begagnade, barnkläder, och skickar tillbaka dem du använt. Du behöver alltså inte tänka på om de där stövlarna gått sönder eller om vinterkläderna håller för en säsong till.

Eftersom barns ytterkläder sällan hinner slitas på en säsong är just begagnade barnkläder förvånansvärt fräscha, speciellt eftersom uthyrningsföretaget tvättar och återställer dem mellan varven. De flesta företagen skänker också kläderna till välgörenhet när de blir för slitna för att hyra ut.

Hållbart och billigt att hyra barnkläder

Fördelarna med att hyra barnkläder är många. Dels blir det billigare eftersom du slipper att köpa nya varje år, dels gör du en insats för miljön. Det bästa ur miljösynpunkt är att återanvända kläder, inte bara att återvinna dem – så att hyra kläder är väldigt bra på så sätt.

Det är alltså mer hållbart, både för miljön och för din plånbok. En bonus är också att du slipper ha en massa förvaring för vinter- och sommarkläderna, eftersom du skickar tillbaka dem när säsongen är över.

Företag som hyr ut barnkläder
Hyber

På Hyber hyr du framför allt ytterkläder och skor, men även basplagg, som passar allt från nyfödda upp till tioåringar. Hyber har ett flertal olika paket, och du kan välja mellan helårspaket, säsongspaket eller att enbart hyra en overall till exempel. De flesta paket har tolv månaders bindningstid men det ingår alltid fria storleks- och säsongsbyten, och om något går sönder får du hem ersättningsplagg.

På Hyber hittar du bland annat barnkläder från Polarn O Pyret och Tretorn.

Prisexempel:
Helårspaket: 169–349 kronor per månad
Vinteroverall: 189 kronor per månad
Stövlar: 59 kronor per månad
Läs mer på Hyber.

Paris & Billy

På Paris & Billy hyr du ekologiska kläder för de allra minsta barnen, och du kan välja om du vill hyra helt nya kläder eller kläder som använts av andra barn tidigare. Du väljer också själv vilka kläder som ska ingå i ditt paket – behöver du fler byxor än tröjor kan du välja det. När ditt barn börjar växa ur kläderna beställer du ett nytt paket och skickar tillbaka de gamla.

Det finns inga ytterkläder eller skor att hyra, men om du vill kan du också hyra leksaker från Paris & Billy.

Prisexempel:
Du väljer mellan paket som alla innehåller 24 klädesplagg. Paketen kostar från 349 kronor till 999 kronor per månad.
Läs mer på Paris & billy.

Rent a plagg

Från Årebaserade Rent a plagg kan du hyra barnkläder för skidsemestern, fjällvandringen eller andra friluftsaktiviteter. Du kan hyra max två veckor i sträck, så detta passar dig som ska på en semester och inte vill köpa massor av utrustning som barnen sedan växer ur.

Prisexempel:
Vandringsbyxa: 250 kronor/vecka
Skidglasögon: 250 kronor/vecka
Sovsäck: 595 kronor/vecka
Läs mer på Rent a plagg.

Hygglo

På Hygglo kan du hyra kläder direkt av privatpersoner. Utbudet är därför väldigt varierande och det är inte säkert att det du behöver finns att hyra. Om du hittar det du letar efter kan det dock bli betydligt billigare än andra tjänster, speciellt om du bara behöver ett specifikt plagg.

Prisexempel:
Det är uthyraren som själv sätter priserna så det kan variera en del. Men, en overall kan kosta så lite som 10 till 30 kronor i månaden.
Läs mer på Hygglo.

Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt