Hur mycket får jag låna?

Hur får jag låna? Det är en fråga många ställer sig. Vi listar vilka faktorer banker och långivare generellt tittar på.
De flesta långivare har grundkrav som du måste uppfylla för att ansöka om ett lån.
Låna

Hur mycket får jag låna? Vad tittar banken på när man söker lån? Vi pratade med Sara Bergström på SevenDay för att få en bättre förståelse.

Oavsett varför man behöver låna, om man ska låna till en bil, till en efterlängtad långresa eller en dyr tandläkarräkning, så är det flera olika faktorer som påverkar hur mycket du kan låna. De flesta långivare har grundkrav som du måste uppfylla för att ansöka om ett lån.

Grundkrav vid låneansökan

Sara Bergström, biträdande kreditchef på SevenDay.

För att få låna behöver du ha en stadig inkomst under flera år av antingen anställning, pension eller från egen verksamhet. Dessutom är det viktigt att dina inkomster räcker till att betala dina månatliga betalningar för såväl befintliga lån som det nya lånet samt övriga fasta utgifter. Detta kallas för återbetalningsförmåga.

– Vi tar alltid en kreditupplysning på låntagaren. Vi får information om bland annat adress, civilstånd, inkomster, skulder, räntor och eventuellt fastighetsägande, berättar Sara Bergström, biträdande kreditchef hos SevenDay.

Utöver det har de flesta banker några grundkrav du måste uppfylla. Hos SevenDay är det förutom tillsvidareanställning, pension eller egen rörelse även:

  • Inkomst på minst 120 000 kr per år före skatt
  • Inga betalningsanmärkningar eller skulder hos Kronofogden
  • Fyllt 20 år
  • Varit folkbokförd i Sverige i minst tre år

– Därefter gör vi en samlad bedömning hur mycket man kan låna, till vilken ränta och under hur många år, säger Sara Bergström.

Flera kreditupplysningar

Det man kan tänka på är att inte söka lån hos många låneföretag samtidigt, vilket oftast inte är positivt vid en kreditbedömning.

– Det behöver inte påverka så mycket, men är du högt skuldsatt och du har sökt många lån på kort tid, tänds en varningslampa hos oss, säger Sara Bergström.

Tre bra saker att tänka på

Säg upp outnyttjade krediter
Du kan ha ett outnyttjat kreditutrymme på till exempel ett Visakort eller Mastercard. För att ta reda på och få en bra överblick över vilka krediter som står på dig, kan du kontakta kreditupplysningsföretag såsom UC, Bisnode och Creditsafe och be om ett kostnadsfritt utdrag. Om du då ser att du har krediter som du inte längre tänker utnyttja, så kan det vara bra att säga upp dessa och på så sätt förbättra din kreditvärdighet.

Jämför olika långivare
Det kan vara klokt att jämföra olika banker eftersom villkoren kan skilja sig åt. En del erbjuder annuitetslån och andra lån med rak amortering. Du kan vända dig till en låneförmedlare som tar fram lånealternativ från ett antal långivare. Fördelen med det är att man kan jämföra flera långivare till ett färre antal kreditupplysningar, vilket påverkar din kreditvärdighet i mindre utsträckning.

Medsökande på lånet
Det kan vara fördelaktigt att vara två sökande och dela på lånet. Risken för banken minskar och dina lånevillkor blir ofta bättre.

Läs om ett onlinelån

Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt