Hur mycket får jag låna?

Hur mycket får jag låna?
De flesta långivare har grundkrav som du måste uppfylla för att bli beviljad ett lån.
Hur mycket får jag låna?
Oavsett om du ska låna till en båt, en efterlängtad långresa eller en dyr tandläkarräkning, så är det flera olika faktorer som påverkar hur mycket du får låna.
Låna

Hur mycket får jag låna? Vad tittar banken på när jag söker lån? Vi pratade med kreditchefen Andreas Bredler för att få en bättre förståelse. Dessutom tipsar vi om vad du kan göra för att öka dina chanser.

På frågan ”hur mycket får jag låna?” finns såklart inte bara ett svar. Vad som avgör om, hur mycket och till vilken ränta du får låna är individuellt och det är flera faktorer som spelar in.

Kraven för att få låna

De flesta banker har några grundkrav som du måste uppfylla. Olika långivares krav påminner ofta om varandra, och hos SevenDay Bank gäller följande:

  • Inkomst på minst 120 000 kr per år före skatt från antingen anställning, pension, eller egen verksamhet.
  • Inga betalningsanmärkningar eller skulder hos Kronofogden.
  • Fyllt 20 år (om ni är två personer som ansöker behöver endast en av er ha fyllt 20 år och den andra personen vara minst 18 år).
  • Varit folkbokförd i Sverige i minst tre år.

Banken tar alltid en kreditupplysning som ger dem aktuell information om den ansökandes adress, civilstånd, inkomster, skulder, räntor och eventuellt fastighetsägande.

Vi behöver ha koll på vilka inkomster och utgifter du har varje månad.

­

Andreas Bredler, kreditchef SevenDay Bank

– För att ta reda på din betalningsförmåga behöver vi ha koll på vilka inkomster och utgifter du har varje månad. Med hjälp av dem kan vi göra en beräkning av vilket låneutrymme som finns, säger Andreas Bredler, kreditchef på SevenDay Bank.

Därför blir du nekad att låna

– Vi gör en samlad bedömning av all relevant kreditinformation. Om du inte uppfyller grundkraven eller om vi kan se att det i din ekonomi inte finns tillräckligt med utrymme för att ta ett lån kommer vi inte att bevilja något. Det innebär helt enkelt en för stor risk, säger Andreas Bredler, men lägger sedan till att det finns flera saker du kan göra för att förbättra din kreditvärdighet.

ANNONS

Så ökar du chansen till ett beviljat lån

Säg upp outnyttjade krediter
Du kan ha ett outnyttjat kreditutrymme på till exempel ett Visakort eller Mastercard. Har du krediter som du inte längre utnyttjar kan det vara bra att säga upp dessa och på så sätt förbättra din kreditvärdighet.

Jämför olika långivare
Det kan vara klokt att jämföra olika banker eftersom villkoren kan skilja sig åt. En del erbjuder annuitetslån och andra lån med rak amortering. Du kan vända dig till en låneförmedlare som tar fram lånealternativ från ett antal långivare. Fördelen med det är att du kan jämföra flera långivare till ett färre antal kreditupplysningar, vilket påverkar din kreditvärdighet i mindre utsträckning.

Medsökande på lånet
Det kan vara fördelaktigt att vara två sökande och dela på lånet. Risken för banken minskar och dina lånevillkor blir ofta bättre.

Bra koll på ekonomin
Planera din ekonomi, se till att du har möjlighet att betala tillbaka och ha en buffert för oförutsedda utgifter. Börja redan nu, det kommer minska risken för betalningsproblem och öka dina möjligheter att få bra villkor. Befintliga kunder med bra betalningshistorik har ofta goda möjligheter att öka sin kredit till bra villkor.

Läs om ett onlinelån

Läs också: Guide: därför ska du samla lån – och det här ska du tänka på

Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt