Så påverkas din plånbok av de nya budgetförslagen

Lägre skatt till pensionärer och fler som får betala inkomstskatt. Det är några av förslagen i finansminister Magdalena Anderssons budget.
Vårbudgeten 2017 innebär bland annat mer pengar till polisen, försvaret, förlossningsvården, klimatet och skolan.
Hem och familj

Fler ska betala inkomstskatt, lägre skatt för pensionärer och det blir dyrare att köra förmånsbil. Det är några av regeringens budgetförslag som kan påverka din plånbok.

Vårbudgeten 2017 innebär bland annat mer pengar till polisen, försvaret, förlossningsvården, klimatet och skolan. Budgetförslagen som rör din plånbok har regeringen och vänsterpartiet sparat till höstbudgeten. Däremot är flera av de förslagen ute på remiss – och röstas de igenom i riksdagen börjar de att gälla under 2018.

Fler får betala högre skatt

Fler får betala statlig inkomstskatt när skiktgränsen endast räknas upp med Konsumentprisindex (de genomsnittliga prishöjningarna). Tjänar du mer än 38 200 kronor i månadslön höjs skatten gradvis från någon krona upp till 200 kronor i månaden. 2015 räknades gränsen för statlig inkomstskatt upp med Konsumentprisindex plus två procent och förra året med KPI plus en procent.

Sänkt skatt för pensionärer

Lägre skatt för alla med en pensionsinkomst mellan 10 000 och 30 000 kronor i månaden. Skattesänkningen omfattar 1,4 miljoner svenska pensionärer och sänkningen blir upp till 200 kronor lägre skatt per månad.

Sänkt skatt för personer med sjuk- eller aktivitetsersättning

För de med genomsnittlig ersättning sänks skatten med 120 kronor i månaden. En person med högsta möjliga sjukersättning, och genomsnittlig kommunalskattesats, beräknas genom förslaget få en skattesänkning med cirka 200 kronor i månaden.

Utlandsbosatta ska betala mer skatt

Ett förslag är att höja den särskilda inkomstskatten (SINK-skatten) för de som bor utomlands med svenska inkomster, som till exempel pension, från 20 till 25 procent. Läs mer om skattefördelarna med att flytta utomlands här.

Höjd skatt på förmånsbilar

Förmånsbilar med höga koldioxidutsläpp får en extra hög fordonsskatt de första tre åren. Dessutom blir det föraren – inte företaget – som blir ansvarig för trängselavgifter och fordonsskatt.

Ny skatt på privat sjukvårdsförsäkring

Ungefär en halv miljon svenskar har en privat sjukvårdsförsäkring – oftast genom sin arbetsgivare. Förslaget innebär att privata sjukvårdsförsäkringar ska förmånsbeskattas från 1 juli 2018.

Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt