Vägen till ett efterlängtat körkort

Att ta körkort
Motor/fordon

Rätt som det är börjar barnen prata om att ta körkort. Om inte barnet sparat ihop pengar själv kan det bli en ganska dyr historia. Det är inte ovanligt att det kostar mellan 15 000 och 20 000 kr.

Ett vanligt sätt att övningsköra är en mix av att köra privat med till exempel en förälder som handledare och att ta ett antal lektioner hos en trafikskola. Vissa rekommenderar att inleda med några lektioner hos trafikskolan för att inte ”ärva” ett felaktigt körsätt från sin privata handledare.

Privat övningskörning

Men låt oss ta det från början. Här är förutsättningarna och vad som gäller för att börja övningsköra för B-körkort (personbil och lätt lastbil).

 • För att få börja övningsköra måste man vara 16 år.
 • Man måste ha ett giltigt körkortstillstånd.
 • Man måste ha ett högst två månader gammalt synintyg.
 • Man måste ha en godkänd handledare.
 • Både den som ska övningsköra och handledaren måste gå en introduktionsutbildning.
 • Skaffa den grönvita skylten med ÖVNINGSKÖR att sätta på bilen.

Så, nu är det bara att börja övningsköra. Tänk på att handledaren alltid måste ha med sitt handledarbevis i bilen.

Övningskörning hos trafikskola

Om du ska gå i trafikskola och inte redan bestämt dig för vilken finns ett stort antal hos STR, Sveriges Trafikskolors Riksförbund. Ytterligare trafikskolor hittar du hos TR, Trafikutbildarnas Riksförbund. Ett fristående alternativ är Trafikskola.se som samlar samtliga skolor i landet.

Trafikskolorna erbjuder ofta färdiga paket – till exempel intensivkurser eller startpaket som omfattar 12–20 körlektioner, riskutbildning och teori. Eftersom lektionstiden hos olika trafikskolor varierar mellan 40 och 80 minuter gör det lite svårare att jämföra priser. Vi gjorde stickprov i några städer från norr till söder.

 • Luleå, 55 minuter: 640 kr (11,6:-/minut)
 • Umeå, 60 minuter: 760 kr (12,7:-/minut)
 • Sundsvall, 40 minuter: 510 kr (12,75:-/minut)
 • Stockholm A, 60 minuter: 730 kr (12,17:-/minut)
 • Stockholm B, 40 minuter: 520 kr (13,00:-/minut)
 • Linköping, 40 minuter: 510 kr (12,75:-/minut)
 • Göteborg, 40 minuter: 485 kr (12,13:-/minut)
 • Malmö, 40 minuter: 420 kr (10,50:-/minut)

Omräknat i pris per minut skiljer det bara marginellt – viktigare är förstås att hitta en skola man trivs med. Körlektionens längd kan ju också passa olika individer bättre eller sämre.

Hur många lektioner som behövs är individuellt. Om man bara kör hos trafikskola är det inte ovanligt med upp mot 40 lektioner eller fler. Andra klarar sig på 20 eller färre, speciellt om man kan komplettera med att övningsköra privat.

Intensivkurs med övernattning

Ett alternativ kan vara att ta en intensivkurs under 1–2 veckor. Fördelen är att kunna koncentrera sig till hundra procent på bilkörning och teori och i bästa fall vara redo för uppkörning i slutet av perioden. Att gå kursen på en mindre och lugnare ort kan göra övningskörningen mer givande. Kanske finns det en trafikskola i närheten av fritidshuset, mormor eller någon bekant du kan bo hos? Annars hjälper ofta trafikskolan till med boendet och i vissa fall ingår boende i priset. Utgå från den ort du vill gå kursen och sök hos de lokala trafikskolorna. Någon av dem erbjuder säkert intensivkurser.

Så hur mycket kostar ett körkort?

Vad prislappen slutligen landar på är omöjligt att svara på. En del behöver köra mycket innan de är redo att köra upp, andra behöver inte lika många timmar. Som vi sagt tidigare är det en fördel om man har möjlighet att övningsköra en del privat och därmed få ner antalet körlektioner hos trafikskolan. Sen får man inte glömma att privat övningskörning också kostar tid och pengar.

Körkort Online finns en körkortskalkylator där du själv kan beräkna kostnaden. Genomsnittspriset enligt samma hemsida nämner 15 000 kronor inklusive körlektioner. Sköter man hela övningskörningen privat landar priset på cirka 4 000 kronor (oräknat bensinpengar och andra kostnader för privat bil.)

Slutligen – några bra länkar

Lycka till med körkortet!