Vad kan man göra på sportlovet?

sportlovsaktiviteter
På Skansen i Stockholm kan du se Cirkus Skansens föreställning i Bragehallen varje söndag. Under sportlovet håller de även öppen cirkusskola där barnen får testa att gå på lina, jonglera och balansera på boll.Foto: Einar Odencrants
Hem och familj

Förutom pulkaåkning och snögubbebyggande med familjen, finns det gott om andra aktiviteter att ägna sig åt under det stundande sportlovet.

Visst är det mysigt att spendera några dagar hemma, men sedan kan man vilja hitta på något så vad kan man göra på sportlovet? Skollov innebär ofta extra öppettider och roliga aktiviteter som passar särskilt bra för barnfamiljer och unga. Med lite kreativitet och framförhållning går det att ha mycket kul för lite pengar.

De flesta kommuner har egna sportlovsprogram med ett stort utbud av olika aktiviteter, ofta i samarbete med lokala föreningar. Ibland delas dessa broschyrer ut i skolorna eller via lokaltidningen, men oftast finns det även ett schema på kommunens hemsida.

Rabatter och bättre öppettider

Idrottsföreningar, träningsanläggningar och badhus tar ofta tillfället i akt och ordnar särskilda aktiviteter för barn och unga. Många gånger har de prova på-erbjudanden som är kostnadsfria, men ibland finns det begränsat med platser och det krävs att man bokar i förväg – så se till att vara ute i god tid.

Många gånger har de prova på-erbjudanden som är kostnadsfria.

Lekland förlänger ibland sina öppettider under loven och ser till att erbjuda olika rabatter, det kan då vara extra förmånligt att planera ett besök med större sällskap de gånger leklandet erbjuder familjerabatter. Eller varför inte passa på att bjuda in till barnkalas?

Biografer och bibliotek är också bra på att anpassa sin verksamhet under skolloven och välkomnar kulturintresserade deltagare i alla åldrar. Sagostunder och matinéföreställningar är ofta populära så se till att komma en stund innan utsatt tid för att få bra platser. Men det går så klart lika bra att utforska filmer och böcker på egen hand.

Stad för stad

Bor du i en storstad är alternativen ofta fler, ibland kan de kanske kännas för många. För de familjer som ännu inte hittat sina favoritställen listar vi några som brukar ordna populära aktiviteter för både yngre och äldre barn:

I Stockholm: Skansen, Etnografiska museet, Operan och Tekniska Museet.
I Malmö: Vattenhallen Science Center, Juniora, Moderna museet och Malmö cirkusskola.
I Göteborg: Stadsbiblioteket, Slottsskogens djurpark, Sjöfartsmuseet Akvariet, Universeum och Göteborgs stadsmuseum.

Du kan också gå in på den här Sportlovssidan och ange ort och få tips på aktiviteter där du bor.

När är det sportlov?
Sportlovet infaller mellan vecka 7 och vecka 11 beroende på var du bor.

Exempel:
• Göteborg, vecka 7, 15 – 19 februari
• Malmö, vecka 8, 22 – 26 februari
• Stockholm, vecka 9, 29 februari – mars
Här kan du se när det är sportlov i hela landet.

Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt