Vad är Black Friday? 7 smarta tips inför årets shoppinghelg!

Vad är Black Friday
Förra året handlade svenskarna rea-varor för 3,6 miljarder kronor under Black Friday.
Vad är Black Friday
Efter Black Friday startar nästa stora rea, Cyber Monday, på nätet.
Hem och familj

Hur fyndar jag bäst? Vad är viktigt att känna till? Här får du reda på allt inför den stora rea-dagen Black Friday.

Snart är det dags! Fredagen den 24 november startar årets stora rea-dag – Black Friday. Men hur förberedd är du? Har du koll på vad som gäller? Här kommer en guide inför den stora shoppingdagen!

Vad är Black Friday?

Black Friday är dygnet då många butiker och nätbutiker erbjuder höga rabatter och låga priser. Eftersom att det brukar vara väldigt bra erbjudanden, och rean oftast bara pågår under 24 timmar hänger många kunder på låset för att ta del av det bästa.

Black Friday kommer ursprungligen från USA och inträffar alltid dagen efter Thanksgiving, som är den fjärde torsdagen i november. Men även i Sverige har det kommit att bli en av de största handelsdagarna på året.

Förra året handlade svenskarna rea-varor för 3,6 miljarder kronor under Black Friday, en ökning med 59 procent jämfört med året innan.

7 shoppingtips inför Black Friday

1. Först till kvarn gäller, så var ute i god tid. Många butiker släpper sina första erbjudanden redan klockan 00.01 natten till fredag.

2. Uppdatera sidan. Om du handlar på nätet kan det vara bra att gå in på sin favoritsajt flera gånger, ofta släpper butikerna nya erbjudanden varje timme.

3. Håll koll på öppettiderna. Många butiker har utökade öppettider under Black Friday, alltså mer tid att fynda. Dessutom är det inte ovanligt att butikerna fortsätter rean även under helgen, en så kallad Black weekend.

4. Sätt upp en budget. Det kan vara lätt att skena iväg och handla för mycket när rabatterna lockar. Bestäm därför innan hur mycket du får handla för och vad du är beredd att betala för en produkt.

5. Jämför priser. Håll koll på varans originalpris för att se hur mycket rabatt du faktiskt får. Är du ute efter en specifik vara kan det vara smart att inte ta första bästa, utan kolla runt på olika sajter eller butiker för att se var den bästa rabatten finns.

6. Var ska du handla? Håll koll på vad som gäller för just din favoritbutik, men spana även in nya. På butikens hemsida, sociala medier eller i deras nyhetsbrev kan du få den senaste informationen. På sidan BlackFridayRea listas vilka butiker som kommer att köra Black Friday i år.

7. Vad ska du handla? Tidigare var Black Friday ofta förknippat med elektronik. Men i dag kan du fynda allt från kläder, skor och böcker till sköna solresor.

Eftersom att det inte är många veckor kvar till julafton kanske du även kan köpa en del av julklapparna på rea? En del butiker erbjuder bytesrätt och öppetköp trots att det är en rea-vara, kolla med butiken innan du handlar. Som konsument har du dock alltid rätt att reklamera en trasig vara, och handlar du något på nätet har du 14 dagars ångerrätt.

Tänk på det här!

När du handlar på nätet från utländska sajter är det viktigt att hålla koll på eventuella tull- och fraktavgifter. Blir dessa avgifter höga kan de sluka rabatten. Läs mer om hur du handlar på nätet här.

Rea-dagar i Sverige 2017 & 2018

Här är några av årets kommande rea-dagar:

• 24 november – Black Friday.
• 27 november – Cyber Monday. I samband med Black Fridag inträffar Cyber Monday på måndagen. Cyber Monday sker bara på nätet.
• 25 december och framåt – mellandagsrea.
• Februari – bokrea.
• Juni och framåt – sommarrea.
• September – höstrea.

Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt