Tove Zander: ”Utgå alltid från dig själv”

Tove Zander
"Se till att ha koll på dina fasta utgifter och börja sedan spara en summa som är hållbar över tid." Det säger Unga Aktiesparares vd Tove Zander.
Spara

Som vd för organisationen Unga Aktiesparare arbetar Tove Zander för att utbilda och inspirera unga om sparande och investeringar i aktier. Men hur bra koll har hon på sin egen plånbok?

Är du en spara- eller slösa-person?
– Jag är absolut en spara-person, älskar att utmana mig själv i att spara så mycket som möjligt. Men jag värdesätter samtidigt att unna mig saker längs vägen för att inte tröttna på att spara. En kombination av korta sparmål, där jag får unna mig saker, och långa sparmål för framtiden fungerar utmärkt för mig.

Hur skulle du beskriva ditt förhållande till din privatekonomi?
– Sunt och hållbart över tid. Min privatekonomi är väldigt organiserad och jag följer upp den löpande under året.

Hur tänker du kring sparande?
– För mig är sparande så mycket mer än sparkonto, fonder och aktier. Mitt samhällsintresse får hänga med in i sparvärlden för att kunna analysera, fatta beslut och bilda mig en uppfattning om vad jag vill spara i och hur. Mina sparprodukter speglar mycket mig som person då jag bara sparar i det jag förstår och känner mig trygg i.

Vad var det första du sparade till?
– Ett par lila ”jazz-byxor” från JC när jag var tio år. Jag sparade veckopengen ett bra tag, och känslan när jag sedan kunde köpa dem var obetalbar.

Sparar du regelbundet?
– Ja, jag sparar minst 30 procent av min nettoinkomst och fördelar det på sparkonto, aktier och fonder. Vissa månader utmanar jag mig själv genom att spara mer.

Hur sparar du?
– Den 25:e varje månad förs det över pengar automatiskt från min lön, sedan kan det hända att jag även ”smygsparar” lite under månaden och då går det till portföljen.

Mitt samhällsintresse får hänga med in i sparvärlden.”

Tove Zander.

Hur stort klädkonto har du varje månad?
– Jag köper väldigt sällan kläder, kanske tre gånger per år. Men när jag köper kläder är de av god kvalitet och något dyrare så att de håller längre. Sedan är min mammas gamla garderob en guldgruva där jag hittat mycket bra genom åren.

Brukar du planera större inköp eller är du impulsiv?
– Jag planerar alltid och ser till att längta lite för att ha tid att tänka över mitt inköp. Känslan av att längta och sedan genomföra är så härlig.

Vardagslyx som du unnar dig?
– Årskort på Skistar, resor och trevliga kvällar med vänner.

Vilket är ditt bästa spartips?
– Utgå alltid från dig själv, jämför dig inte med andra. Se till att ha koll på dina fasta utgifter och börja sedan spara en summa som är hållbar över tid. När du sedan ska placera pengarna kan du utgå från Unga Aktiesparares fem gyllene regler:
1. Spara långsiktigt.
2. Spara regelbundet.
3. Förstå vad du köper.
4. Håll dig informerad.
5. Sprid dina risker.

Blir du lycklig av pengar?
– Jag blir lycklig av känslan att ha lyckats spara varje månad!

 

Unga Aktiesparare
Unga Aktiesparare utbildar unga i aktier och sparande och har i dag cirka 13 500 medlemmar över hela Sverige i åldrarna 0–28 år. Organisationen har i dag 41 lokalavdelningar och 10 skolföreningar som tillsammans skapar hundratals aktiviteter för medlemmar lokalt runt om i Sverige.

Tove Zander

Ålder: 28 år.
Familj: Mamma, pappa, mormor och sambo.
Bor: Vasastan, Stockholm.
Bakgrund: En småstadstjej som drömde om Wall Street.
Intressen: Skidåkning i alla former, sparande och heminredning.

Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt