Att tänka på när du ska spara till en buffert

Spara en buffert.
Buffertsparande handlar om att spara ihop ett kapital som du lätt kan komma åt om något oförutsett händer.
Spara

Att plötsligt råka ut för en kostnad du inte hade räknat med är inte kul. Därför är det alltid bra att spara ihop till en buffert.

Rätt vad det är måste du reparera bilen, köpa en ny dator eller något annat du kanske inte var inställd på. Tråkiga utgifter, men skönt att ha en buffert till det om de uppstår. Att spara till en buffert handlar om att spara ihop ett kapital som du lätt kan komma åt om något oförutsett händer.

Hur mycket pengar du behöver spara beror till stor del på var i livet du befinner dig. Har du familj och hus bör bufferten kanske vara större än om du är singel och bor i hyresrätt. Tänk gärna i storleksordningen en till två månadslöner.

Viktigt med en buffert är att pengarna går lätt och snabbt att ta ut. Därför bör du välja någon sparform som är lätt att komma åt. Att spara i aktier eller fonder kan vara riskfyllt. Dels för att du kan tvingas ta ut pengarna när fonderna eller aktierna går dåligt, men också för att det kan ta lite längre tid att komma åt pengarna.

Jämför gärna bankers och finansinstituts olika alternativ, till exempel på Compricer. En bra idé är att ha ett fast månadssparande som sker automatiskt från ditt lönekonto.