Så fixar du en semesterbudget

Semesterbudget
Resor

Hur mycket får resan kosta? Det är för de allra flesta helt avgörande, så börja med att göra en budget.

Själva grunden är förstås hur mycket du och din familj kan lägga på er semester. I bästa fall har ni avsatt ett speciellt ”semesterkonto” i god tid innan resan för att spara ihop till semestern i förväg.

Gör en semesterbudget

Om du vill planera för en framtida semester föreslår vi att du gör en ekonomisk budget där dina utgifter och intäkter finns med. Konsumentverket har en bra budgetkalkyl du kan använda. Överskottet i sista steget visar hur mycket du har kvar att spendera eller spara till en härlig semester.

Spara till semestern

Det finns olika räntekonton på marknaden som kan bindas från 3 månader och uppåt. Fördelarna med bundet sparande är oftast bättre ränta och att man inte frestas att ta av pengarna under tiden. Jämför gärna olika långivares inlåningsräntor på Compricer. Försäkra dig också om att långivaren är registrerad hos Finansinspektionen och står under deras tillsyn. Av särskild vikt är att långivaren inte finns på FI:s varningslista.

Låna till semestern

Om du och din familj bestämmer er för att låna pengar till semestern gäller att ni har ekonomiskt utrymme för att betala tillbaka lånet – inklusive ränta och eventuella avgifter – under vald återbetalningsperiod. Använd gärna Compricer för att jämföra olika långivares erbjudanden. Var noga med att kika extra på den effektiva räntan, det vill säga utlåningsräntan plus eventuella övriga kostnader. Hos Konsumenternas vägledning om bank och försäkring kan du läsa mer om skillnaden mellan ränta och effektiv ränta.

Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt