Så mycket mer skulle du få i pension om pensionsavgiften höjs

Pensionsavgift
Medelinkomsttagare får störst ökning av sin pension om pensionsavgiften höjs, enligt Pensionsmyndigheten.
Pensionsavgift
Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) vill se en höjning av pensionsavgiften.Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet
Visste du att...

Regeringen vill höja pensionsavgiften för att öka pensionen. Nu har Pensionsmyndigheten räknat på vad effekten av höjningen kan bli för din pension.

För att inte riskera lägre allmänna pensioner när medellivslängden ökar har man sedan många år tillbaka diskuterat att höja de inbetalningar som arbetsgivare gör till allmänna pensionssystemet – från dagens 17,2 procent till 18,5 procent. Nu är frågan uppe på tapeten igen och Socialdepartementet har beställt en utredning om höjning av pensionsavgiften.

– Vi vill ju fortsätta att höja pensionerna efter pensionstillägget som kommer i september och nästa steg är att öka inbetalningarna till systemet, säger socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) till TT.

För att få igenom en höjning krävs att alla i pensionsgruppen är överens om frågan, men här är riksdagspartierna inte helt eniga. I samma intervju med TT säger Maria Malmer Stenergard, som företräder Moderaterna i pensionsgruppen, att de också vill se över avgifterna men att en höjning skulle ta decennier innan den får genomslag.

– Vi är helt överens om att vi måste höja pensionerna för dem som har det sämst ställt. Men det allra enklaste sättet är att sänka skatten, det är därför vi gick fram med det i vår senaste budget, säger Maria Malmer Stenergard som företräder Moderaterna i pensionsgruppen, till TT.

Hur mycket skulle höjda pensionsavgifter ge extra i pension?

I rapporten ”Effekter av höjda avgifter till det allmänna pensionssystemet” har Pensionsmyndigheten räknat på vilka effekter en höjning skulle ha för individer och samhällsekonomi.

Om avgiftshöjningen genomförs den 1 januari 2022 skulle det ha störst effekt på yngre som arbetar större delen av sitt yrkesliv med den nya, högre avgiften. För personer födda år 2000 skulle det ge en höjning med 5,3 procent eller 1 000 kronor mer i månaden, om ökningen inte används för att höja nuvarande pensioner.

Skulle höjningen även omfatta dagens pensionärer blir den genomsnittliga ökningen för pensionärer över 65 år istället 2,2 procent eller 390 kronor mer i månaden för kvinnor och 2,4 procent eller 600 kronor mer i månaden för män.

De som får stora delar eller hela sin pension från garantipension och bostadstillägg får liten eller ingen effekt av höjningen. Gruppen medelinkomsttagare får störst höjning av sin pension.

Ta del av hela rapporten här.

Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt