Så kan du hjälpa till i flyktingkrisen

Hjälpa till i flyktingkrisen
Omkring 60 miljoner människor är på flykt i världen just nu. Har du inte råd att skänka pengar till en organisation kan du bland annat ställa upp som volontär eller språkvän.Foto: Stephen Ryan/Röda Korset
Hjälp andra

Just nu pågår den största flyktingkatastrofen sedan andra världskriget, och vi är många som vill hjälpa till. Men det är inte alltid lätt att veta hur. Här kommer därför några bra tips på hur du kan bidra.

I dag är omkring 60 miljoner människor på flykt runt om i världen. Det är den största flyktingkatastrofen sedan andra världskriget. Situationen kan kännas hopplös och det kan vara svårt att veta hur man ska gå till väga för att hjälpa till. Men det finns faktiskt mycket du kan göra. Här kommer några tips på hur du kan skänka pengar eller tid.

Ge pengar

Du kan skänka pengar genom att bli månadsgivare eller skänka ett engångsbelopp. Var uppmärksam på att du skänker pengarna till ett 90-konto då dessa konton granskas av Svensk Insamlingskontroll.
Klicka på länkarna för att läsa om hur ditt bidrag används av några olika organisationer som i dag arbetar aktivt med flyktingkrisen.
ActionAid
Amnesty International

Läkare Utan Gränser
Radiohjälpen
Rädda Barnen
Röda Korset

SOS Barnbyar
Svenska kyrkan
UNHCR
UNICEF

Ge kläder

Internationellt – Istället för att skänka kläder, skor och hygienartiklar som skickas utomlands från Sverige är det ofta bättre att skänka pengar eller att sälja kläderna och skicka pengarna. Det är nämligen ofta mer effektivt att skicka pengar som sedan kan läggas på just det behov som är aktuellt där och då.

I Sverige – Har du däremot tänkt skänka kläder, skor och hygienartiklar till ett asylboende, en kyrka eller en moské här i Sverige är det viktigt att du tänker på att bara ge saker som är hela och rena. Fråga gärna vad de efterfrågar på boendet och märk plastpåsarna med innehåll så att de blir lättare att hantera.

Ge tid

Har du inte möjlighet att skänka pengar till en organisation är det minst lika värdefullt att ge av din tid.

Volontär – Anmäl dig som volontär hos exempelvis Röda korset eller någon annan organisation. Som volontär kan du hjälpa nyanlända med fritidsaktiviteter, läsa läxor ihop eller vara ett stöd in i samhället. Kontakta din kommun för att se hur du kan gå till väga.

Bli god man – Utbilda dig till god man för ensamkommande barn. Som god man hjälper du barnet i kontakten med Migrationsverket och andra myndigheter. Du ser till att barnet har ett boende och får den sjukvård han eller hon behöver.

Familjehem – Har du tid och plats för att ta hand om ett ensamkommande flyktingbarn i ditt hem kan du anmäla dig som familjehem, antingen för en kort period eller en längre tid.

Bli flyktingguide/språkvän – Som flyktingguide och språkvän guidar och språktränar du nyanlända flyktingar. Här handlar det inte om att förklara hur myndigheter fungerar utan mer om att vara ett stöd och sällskap. Gå promenader, fika, umgås och prata. Anmäl dig på din kommuns hemsida.

Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt