Så får du koll på ditt pensionssparande

Pensionssparande.
Du kanske vill börja pensionsspara eller öka ett befintligt sparande för att få lite extra ekonomiskt utrymme som pensionär.
Spara

Alla vill vi kunna sätta lite guldkant på tillvaron när vi går i pension. Tänk på de nya avdragsreglerna när du väljer sparform för ditt pensionssparande.

Ens pensionssparande kan skapa mycket oro och förvirring och vara något som många har dålig koll på. Sverige har ett omfattande pensionssystem med allmän pension i botten, som framför allt består av inkomst- och premiepension. Det är den delen som staten hanterar via Pensionsmyndigheten. Utöver det har många en avtalspension (tjänstepension) som är knuten till anställning.

På Pensionsmyndighetens webbsida minpension.se kan du se hur mycket du tjänat in i allmän pension, tjänstepension och privat pension hittills. Du kan också göra en prognos för hur mycket du kommer att få ut den dag du går i pension. För att logga in på din personliga sida behöver du din personliga kod (som du fått i ditt Orange kuvert) eller e-legitimation. Där finns också en bra ordlista över alla begrepp som har med pension att göra.

När du har gjort pensionsprognosen kanske du vill börja pensionsspara eller öka ett befintligt sparande för att få lite extra ekonomiskt utrymme som pensionär.

Olika sätt att pensionsspara privat

Sedan de nya reglerna för avdragsrätt infördes 2015 är det inte längre förmånligt med traditionell pensionsförsäkring. Tidigare fick man göra avdrag med 12 000 kronor per år, under 2015 är beloppet 1 800 kr för att under 2016 eventuellt försvinna helt. Men det finns andra sätt. Pensionsmyndigheten har en bra översikt över olika sparformer.

Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt