Nya regler för rot- och rutavdrag

rotavdrag regler
Från och med i år medger rotavdraget att du får dra av 30 procent av arbetskostnaden, en sänkning jämfört med 50 procent som det var tidigare.
Hem och familj

Regeringens nya budget för 2016 innebär flera ändringar för bland annat rot- och rutavdrag. Här kan du läsa om de regler som gäller för 2016.

Cirka 20 miljarder kronor, så mycket lade vi svenskar på rot- och ruttjänster 2014. För 2015 förväntas det bli högre – siffran beräknas hamna på 23,3 miljarder kronor. Avdragen infördes 2008 bland annat för att minska svartjobben och göra dem vita, samt att öka antal arbetstillfällen.

Den nya budgeten innebär flera förändringar för rot- och rutavdragen. Detta gäller från och med första januari 2016.

Rotavdrag regler

  • Om du till exempel renoverar hemma får du nu dra av 30 procent av arbetskostnaden jämfört med 50 procent som det var tidigare, oavsett köparens ålder.

Rutavdrag regler

  • Taket för rutavdraget sänks från 50 000 kronor till 25 000 kronor per år. För den som är över 65 år gäller dock fortfarande skattereduktionen på upp till 50 000 kronor per år. Rutavdraget gäller fortfarande med 50 procent av arbetskostnaden.
  • Det går inte längre att få avdrag för exempelvis poolstädning inomhus, utan det ska handla om enklare städning eller flyttstädning.
  • Att dra av för hjälp med matlagning är inte längre möjligt.
  • Redan i augusti förra året slopades skattereduktionen för hjälp med läxor och annat skolarbete.

Skatteverkets webbplats hittar du mer information om rot- och rutavdrag.

Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt