Rotavdrag – allt du behöver veta om rotavdrag

rotavdrag
Med rotavdraget kan du dra av upp till 30 procent av arbetskostnaden.
rotavdrag
Du kan inte utnyttja rotavdraget om du ska bygga ett nytt hus eller en fristående byggnad som exempelvis en friggebod.
Hem och familj

Står du inför en renovering av din bostad? Då kan du ha rätt till rotavdrag på upp till 30 procent av arbetskostnaden. Men det finns en del regler som är bra att känna till. Vi går igenom och svarar på vanliga frågor om rotavdraget.

Vad är rotavdrag?

När du anlitar någon för att genomföra reparation, underhåll eller om- och tillbyggnad av din bostad kan du få rotavdrag, det vill säga ett skatteavdrag för arbetskostnaden. Rotavdraget gäller enbart för arbetskostnaden, alltså inte material- och resekostnader.

För vilka tjänster kan jag få rotavdrag?

Vilken typ av arbete du har rätt att utnyttja rotavdraget för skiljer sig åt mellan bostadsrätt, småhus och ägarlägenhet. Du får inte göra rotavdrag för arbeten i en hyresrätt eller för att bygga ett nytt hus eller en friliggande byggnad så som attefallshus.

Exempel på tjänster du kan få rotavdrag för i bostadsrätt:

 • Reparation och underhåll. Exempelvis slipa och byta golv, sätta kakel och klinker, målning och tapetsering.
 • Bygga om och bygga till. Exempelvis riva väggar och ändra planlösning. Byta plastmatta till trägolv eller våtrumstapet till kakel.
 • Mura och reparera öppen spis och kakelugn.
 • Arbeten på insidan av befintliga fönster, så som byta glaset i den inre fönsterbågen eller montera tätningslist.

Exempel på tjänster du kan få rotavdrag för i småhus:

 • Reparation och underhåll. Exempelvis slipa och byta golv, sätta kakel och klinker, målning och tapetsering. Reparera och underhålla balkonger, fasader och takpannor.
 • Bygga om och bygga till. Exempelvis riva väggar och ändra planlösning. Tillbyggnad till bostadshuset, så som förråd och garage. Bygga altan, balkong och inomhuspool.
 • Dra in el, installera solceller och laddningspunkter för elfordon på fasad eller i garage.
 • Gräv- och markarbete. Till exempel dränera husgrunder, markarbete för värmepumpar och sprängarbete för att göra en utbyggnad.
 • Mura och reparera skorsten, öppen spis och kakelugn.

Exempel på tjänster du kan få rotavdrag för i ägarlägenhet:

 • Reparation och underhåll av exempelvis balkonger och altaner, förutsatt att de är ihopbyggda med ägarlägenheten.
 • Byta eller reparera fönster, glasa in balkonger och altaner som tillhör ägarlägenheten.
 • Installera eller reparera AC, luftvärmepump, termostat eller solceller på din del av byggnaden.
 • Mura och reparera öppen spis och kakelugn.

Här kan du se exakt vilken typ av arbete du får göra rotavdrag för i just din bostad.

Hur mycket kan jag få i rotavdrag?

Du får göra rotavdrag på max 30 procent av arbetskostnaden, men för max 50 000 kronor per person och år. Tänk på att rut- och rotavdraget slås ihop och att du sammanlagt får göra avdrag för max 75 000 kronor per år. Om du till exempel redan har utnyttjat maxbeloppet för rotavdrag, det vill säga 50 000 kronor, har du 25 000 kronor kvar att använda till rut.

På Skatteverkets hemsida kan du se hur mycket rot- och rutavdrag du har kvar att utnyttja.

Krav för att få rotavdrag

För att ha rätt till rotavdrag behöver du äga och bo helt eller delvis i bostaden under tiden då arbetet utförs. Arbetet måste ske i bostaden eller på tomten i nära anslutning till bostaden.

För att ha rätt till rotavdrag i ett småhus får du göra ombyggnads- och tillbyggnadsarbeten om huset är äldre än fem år. Du får göra reparationer och underhållsarbeten oavsett husets ålder om det genomförs för att återställa huset till det skick det var från början, genom att till exempel måla om eller byta till likvärdiga golv, tak och väggar.

I en bostadsrätt får du bara göra avdrag för arbeten inne i lägenheten, annat yttre underhåll ska föreningen stå för.

För dig som köpare krävs bland annat att du har fyllt minst 18 år, är bosatt i Sverige eller utomlands och betalar skatt i Sverige. Du måste betala för arbetet innan årsskiftet om rotavdraget ska komma med i din deklaration året efter.

Vem får utföra jobbet?

Personen som utför arbetet åt dig får inte vara en släkting. Som släkting räknas bland annat make, maka eller sambo (om ni varit gifta eller fått gemensamma barn), föräldrar, mor- och farföräldrar, syskon, barn och barnbarn med flera.

Du får heller inte anlita din enskilda firma för att utföra arbeten i din egen bostad. Personen eller företaget som utför arbetet åt dig måste ha en svensk F-skatt eller A-skatt.

Hur funkar det med rotavdrag om arbetet sker utanför Sverige?

Det är samma regler för rotavdrag oavsett om du har en bostad i Sverige eller i ett annat EU- eller EES-land. Om utföraren av arbetet är registrerad i utlandet och arbetet utförs utanför Sverige krävs ingen svensk F-skatt.

Vem sköter betalningen till Skatteverket?

Den som utför arbetet gör ett avdrag på arbetskostnaden direkt på din faktura och när du sedan har betalat fakturan begär utföraren en utbetalning från Skatteverket.

Du som beställare behöver inte göra något eller ligga ute med pengar. Betalningen måste däremot genomföras elektroniskt, till exempel genom betalning med kontokort, Swish, BankID eller inbetalningskort på bank eller via e-tjänst. Betalningen får inte ske med ett presentkort om du vill kunna utnyttja rut- eller rotavdraget.

Det du ska tänka på är att du måste ha betalat tillräckligt med skatt under året för att få använda avdraget.

Läs också vår guide om rutavdrag här.

Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt