Rotavdrag 2018 – allt du behöver veta om rotavdrag

Med rotavdraget kan du dra av upp till 30 procent av arbetskostnaden.
Du kan inte utnyttja rotavdraget om du ska bygga ett nytt hus eller en fristående byggnad som exempelvis en friggebod.
Hem och familj

Står du inför en renovering av din bostad? Då kan du ha rätt till rotavdrag på upp till 30 procent av arbetskostnaden. Men det finns en del regler som är bra att känna till. Vi går igenom och svarar på vanliga frågor om rotavdraget.

Vad är rotavdrag?

Rot står för reparation, ombyggnad och tillbyggnad. När du anlitar någon för att genomföra reparation, underhåll eller om- och tillbyggnad av din bostad kan du få rotavdrag, det vill säga ett skatteavdrag för arbetskostnaden.

För vilka tjänster kan jag få rotavdrag?

Rotavdraget gäller enbart för arbetskostnaden, alltså inte material och resekostnader. Vilken typ av arbete du har rätt att utnyttja rotavdraget till skiljer sig åt mellan småhus och bostadsrätt.

I ett småhus får du göra ombyggnads- och tillbyggnadsarbeten om huset är äldre än fem år och du får göra reparationer och underhållsarbeten oavsett husets ålder om det genomförs för att återställa huset till det skick det var från början, genom att till exempel måla om eller byta till likvärdiga golv, tak och väggar.

I en bostadsrätt får du bara göra avdrag för arbeten inne i lägenheten, annat yttre underhåll ska föreningen stå för.

Du får inte göra avdrag för arbeten i en hyresrätt eller för att bygga ett nytt hus eller en friliggande byggnad så som attefallshus.

För att se exakt vilken typ av arbete du får göra avdrag för i just din bostad kan du klicka på länkarna nedan:

Det här gäller för rotarbeten i småhus.

Det här gäller för rotarbeten i bostadsrätt.

Vad krävs för att få ta del av rotavdraget?

För dig som köpare krävs bland annat att du har fyllt minst 18 år, är bosatt eller betalar skatt i Sverige för minst 90 procent av din totala inkomst och att du måste betala för arbetet innan årsskiftet om rotavdraget ska komma med i din deklaration året efter.

Andra krav som ställs är att du måste äga bostaden och bo helt eller delvis i den när arbetet genomförs. För att utnyttja rotavdraget ska din bostad vara ett småhus, fritidshus, bostadsrätt eller ägarlägenhet.

Hur mycket är rotavdraget på 2018?

Med rotavdraget kan du dra av max 30 procent av arbetskostnaden och max 50 000 kronor per person och år. Kom ihåg att 50 000 kronor är den totala summan för både rot- och rutavdrag så om du drar av 30 000 kronor för rot har du endast 20 000 kronor kvar att dra av för rut. På Skatteverkets hemsida kan du se hur mycket rot- och rutavdrag du har kvar att utnyttja.

Vem sköter betalningen till Skatteverket?

Den som utför arbetet gör ett avdrag på arbetskostnaden direkt på din faktura och när du sedan har betalat fakturan begär utföraren en utbetalning från Skatteverket. Du som beställare behöver inte göra någonting.

Vem får utföra jobbet?

Personen som utför arbetet åt dig får inte vara en släkting. Som släkting räknas bland annat make, maka eller sambo (om ni varit gifta eller fått gemensamma barn), föräldrar, mor- och farföräldrar, syskon, barn och barnbarn med flera.

Du får heller inte anlita din enskilda firma för att utföra arbeten i din egen bostad. Personen eller företaget som utför arbetet åt dig måste ha en svensk F-skatt eller A-skatt.

Hur funkar det med rotavdrag om arbetet sker utanför Sverige?

Det är samma regler för rotavdrag oavsett om du har en bostad i Sverige eller i ett annat EU- eller EES-land. Om utföraren av arbetet är registrerad i utlandet och arbetet utförs utanför Sverige krävs ingen svensk F-skatt.

Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt