Räntorna på väg upp – är det läge att binda räntan?

bolån 2022
Inflationen stiger och räntorna är på väg upp. Det kan vara läge att fundera på om du vill ha bunden eller rörlig ränta på ditt bolån.
bolån 2022
Rörlig ränta passar dig som har god marginal i din ekonomi och inte är allt för känslig om räntan plötsligt höjs.
Låna

Räntorna på bolån ser ut att vara på väg upp och allt fler svenskar väljer att binda sina bolåneräntor. Vad passar dig bäst – bunden ränta eller rörlig ränta?

Under en längre tid har bolåneräntorna legat på rekordlåga nivåer och hushållen har gjort lite ovanliga ränteval. Tidigare har flest valt rörlig ränta på sitt bolån, då detta historiskt visat sig vara mer lönsamt, men nu har siffrorna svängt. För några år sedan hade i snitt 70 procent av bolånen rörlig ränta men nu har siffran sjunkit till 46 procent, enligt statistik från Statistiska centralbyrån (SCB). Majoriteten väljer alltså i dag att binda sina boräntor.

Bolåneräntorna på väg upp

Kommer den här trenden hålla i sig eller skifta? En kraftigt stigande inflation och signaler om räntehöjningar från Riksbanken och centralbanker i världen gör att många nu tror att boräntorna är på väg upp.

I en analys i SBAB:s Boräntenytt som publicerades i januari 2022 bedömer banken att den rörliga boräntan kommer att ligga relativt still i år och nästa år för att sedan stiga när Riksbanken höjer styrräntan. Den bundna räntan fortsätter sakta uppåt.

SBAB spår att den rörliga räntan kommer gå från dagens snitt på 1,4 procent till 1,7 procent i januari 2023 och 2,3 procent i januari 2025. För en bunden ränta på tre år spår man en ökning från dagens snitt på 1,5 procent till 1,9 procent i januari 2023 och 2,7 procent i januari 2025.

– Just nu är skillnaden liten men mycket talar för att de bundna räntorna kommer att stiga snabbare än de rörliga och om man vill ha en bunden ränta som är lägre än den rörliga kan det därför vara läge att agera nu, givet att det passar ens övriga ekonomiska förutsättningar, säger Claudia Wörmann, boendeekonom SBAB, till Expressen.

SBAB:s ränteprognos avser hushållens genomsnittliga räntor på nya- och omförhandlade bolån från banker och bostadsinstitut. Läs hela prognosen här.

Bunden ränta eller rörlig ränta?

För dig som planerar att bo kvar i din bostad kan det alltså vara smart att binda räntan innan den ökar för mycket. Men det finns en hel del att tänka på. Här tar vi upp några saker att tänka på när du väljer mellan en bunden ränta och rörlig ränta.

  • Rörlig ränta passar dig som har god marginal i din ekonomi och inte är allt för känslig om räntan plötsligt höjs.
  • Väljer du en rörlig ränta är det klokt att lägga undan till en ”räntebuffert”. Det innebär helt enkelt att du räknar med en högre ränta än du har och lägger undan mellanskillnaden i en buffert för att kunna använda när räntorna stiger.
  • Bunden ränta passar dig som vill ha ett fast belopp att betala varje månad för att ha koll på dina utgifter.
  • Väljer du en bunden ränta bör du planera för att inte flytta innan bindningstiden tar slut eftersom det kan kosta en del om du ska lösa lånet i förtid, så kallad ränteskillnadsersättning.
  • Kom ihåg att du inte behöver välja helt mellan bunden och rörlig ränta utan också kan välja att binda delar av lånet och hålla resten rörligt.

Här kan du se hur dina boendekostnader skulle förändras om räntan höjs.

Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt