Rea-fynda som ett proffs

Kom ihåg att du som konsument alltid har rätt att reklamera en trasig vara även om du köpt den på rea.
Spara

Rea-handeln fortsätter att öka och nu går det att fynda nästan året om. Men för att lyckas på rean finns det några saker du bör tänka på.

Många är vi som lockas av de röda prislapparna när vi är ut och handlar. Rea-handeln har ökat mycket de senaste åren, och i dag behöver vi inte längre vänta på den traditionella bokrean eller sommar- och julrean.

– Reorna har ökat i och med att vi de senaste åren har fått mer mellansäsongsreor sedan stora utländska kedjor öppnat i Sverige. Utomlands är det nämligen vanligare med rea mellan säsongerna, säger Lena Larsson, VD på HUI Research, Handelns utredningsinstitut.
Mellansäsongsrea innebär att man rear ut varor mitt i säsongen när sortimentet fortfarande är nytt.

Lena Larsson berättar också att man sett en annan förändring i Sverige – smart shopping. Det innebär till exempel att vi väljer att fynda billigt i lågprisvaruhus för att ha råd att lägga mer pengar på andra saker.

– Det är egentligen inte unikt för detaljhandeln utan något vi också sett med resor. När lågprisflygen kom hit fick många fler råd att resa mycket mer, men det gynnade även de som redan hade haft råd att resa eftersom att de då kunde köpa billiga flygbiljetter för att sedan lägga mer pengar på lyxiga hotell och upplevelser på plats.

Det styr rea-handeln

Det finns flera olika faktorer som styr rea-handeln, hög- och lågkonjunktur är de största och viktigaste. Är det oroligt på marknaden smittar det av sig i konsumenternas vilja att konsumera. Och går det dåligt för Sveriges ekonomi tvingas företag ofta att rea ut sina lager.

Lena Larsson, VD på HUI.

Men något annat som också påverkar rea-handeln är vädret.
Kläder, skor och sport och fritid påverkas mycket av väderleken. Tittar vi till exempel på den här hösten har det varit ganska varmt i stora delar av landet vilket gjort att inköpen av höstkläder skjutits på, det är egentligen först nu försäljningen satt igång ordentligt. Det innebär att många företag har tagit in för mycket höstkläder på lagret som de sedan tvingas rea ut. Att spå hur vädret ska bli så långt i förväg är inte det lättaste, säger Lena Larsson. 

Planera din shopping

För att lyckas fynda på rea är det bra med god planering. Använd jämförelsesajter för att hitta de bästa priserna och bestäm dig redan innan du går ut vad det är du egentligen vill köpa och hur mycket du är beredd att betala för det. Är du ute efter en särskild vara är det såklart bäst att vara ute i god tid, men annars är det värt att vänta längre in i rean då priserna sjunkit ytterligare.

Men när du då står där mitt i rea-ruschen, nöjd över allt du lyckats komma över finns det några saker du bör fundera på innan du öppnar plånboken.
1. Behöver jag verkligen den här tröjan? Eller är det inte precis en sådan jag fick med mig hem efter förra rea-turen?
2. Har jag verkligen råd, oavsett det nya låga priset?
3. Om det inte var så att tröjan var nedsatt, skulle jag vara beredd att köpa den för fullpris?
Har du svarat nej på samtliga frågor är det kanske inte ett riktigt bra fynd ändå.

Rea på rätt sätt
Försäljningen måste gälla varor och tjänster som finns i affärens ordinarie sortiment.
• Rean måste pågå under en begränsad tid.
• Priserna ska vara väsentligt lägre än affärens normala pris på varorna och tjänsterna.
• Även om det står att det inte är bytesrätt eller öppet köp på en rea-vara har du som konsument ändå alltid rätt att reklamera en trasig vara.

Källa: Konsumentverket.

Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt