När är det bäst att sälja lägenheten?

när är det bäst att sälja lägenhet 
Att sälja sin bostad under sommaren kan bli en bra affär eftersom att många då får nya jobb och kommer in på utbildningar i andra städer och därför behöver en ny bostad.
Hem och familj

Är det verkligen svårare att sälja sin bostad under sommaren och samtidigt göra en bra affär? Vi pratade med två experter för att ta reda på hur det egentligen ligger till.

När du ska sälja eller köpa en bostad vill du så klart känna dig säker på att du gör en bra affär, och det finns mycket spekulationer kring när och hur det är störst chans att lyckas med det. Länge har det ryktats om att just sommaren skulle vara en dålig period för att sälja, men stämmer det verkligen? Och när är det bäst att sälja lägenhet?

2011 kom Erik Olsson Fastighetsförmedling med en undersökning som slår hål på just den myten. Undersökningen visade att 92 procent av spekulanterna fortsätter att leta efter bostad under sommaren, och att det finns en god chans att få sin bostad såld även i semestertider.

– Att det skulle vara dåligt att sälja under sommaren är absolut en myt, folk har mer tid att leta och håller sig ständigt uppkopplade även under semestern, säger Erik Olsson, vd på Erik Olsson Fastighetsförmedling.

när är det bäst att sälja lägenhet
Erik Olsson, vd på Erik Olsson Fastighetsförmedling.

Han tror att myten uppkommit på grund av att det finns färre bostäder och annonser ute under sommaren. Men utbudet sjunker mycket mer än efterfrågan.

– Efterfrågan påverkas av förändringar i familjesituationer och liknande – folk gifter sig, flyttar isär och får barn. Den typen av händelser sker oberoende av årstid. Så trots att utbudet är lägre finns där fortfarande folk som verkligen behöver och vill köpa en bostad.

Bättre och sämre perioder

Erik Olsson tycker att den största fördelen med att sälja på sommaren bland annat är att det lägre utbudet gör att du som säljare konkurrerar med färre andra säljare.

– Vi brukar säga att man ska göra som alla andra – fast tvärtom. Flockbeteenden har en tendens att ge lite för stor rörelse – om den allmänna uppfattningen är att det inte går att sälja på sommaren är det just då du ska göra ett försök. Du har då en bostad som inte konkurrerar med lika många andra bostäder som under andra delar av året.

En annan anledning till att sommaren kan vara en bra period för försäljning har också att göra med att många då får nya jobb och kommer in på utbildningar i andra städer och därför behöver en ny bostad.
– I städer med mycket studenter kan sommaren vara en het period med stor efterfrågan, säger Erik Olsson.

när är det bäst att sälja lägenhet
Carolina Stegman, vd på Fastighetsmäklarförbundet.

Och Carolina Stegman, vd på Fastighetsmäklarförbundet, har samma bild.
– Från mitten av sommaren när antagningsbeskeden börjar komma kan det bli ett högt tryck på bostadsmarknaden, ofta är det då smålägenheterna som är mest intressanta, säger hon.

Men om myten om sommaren visade sig vara falsk, finns det då någon annan period som man bör undvika?
– Ja, det finns sämre perioder. Från lucia fram till trettondagen brukar man se att försäljningen går ned. Här är ju, precis som under sommaren, folk ofta lediga men till skillnad från sommaren är det under julen mer åtaganden som gör att du inte har lika mycket tid över till en bostadsaffär. Men allt beror på vad och var du säljer, det finns ingen generell bild som gäller för hela Sverige, säger Carolina Stegman.

– Allt är en fråga om utbud och efterfråga, det är bra att sälja när utbudet är lite och efterfrågan stor. I sommar skulle man kunna tänka sig att utbudet blir ännu mindre på grund av införandet av amorteringskravet. Kravet gör att en del människor tidigarelägger sin bostadsaffär för att komma undan reglerna. Det resulterar i att utbudet senare i sommar blir ännu lägre än annars, säger Erik Olsson.

Kräver mer av mäklaren

När utbudet av bostäder sjunker minskar också konkurrensen mellan säljare. Men under de här perioderna ställs samtidigt högre krav på mäklaren.

– De som verkligen vill köpa en bostad kommer att göra det, men de behöver få informationen om den. Då är det viktigt att du väljer en mäklare som är uppsökande, för även om folk är uppkopplade på semestern är det färre som aktivt letar bostad. Då behöver mäklaren arbeta mycket mer med marknadsföring, kontakta personer från spekulantregister och på andra sätt pusha ut bostaden, säger Erik Olsson.

Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt