Miljöbil – lönar det sig eller inte?

Miljöbil
Om bilen släpper ut så lite som högst 50 gram koldioxid per kilometer uppfylls kraven för supermiljöbilspremie på högst 40 000 kr.
Motor/fordon

En miljöbil är oftast betydligt dyrare i inköp. Å andra sidan är bilen skattebefriad i fem år och billigare i drift.

Det finns ingen enhetlig definition på miljöbil ännu, men oftast menas en bil som drar mindre än 0,5 liter bensin per mil och släpper ut mindre än 5 mg partiklar och max 120 gram koldioxid per kilometer.

Exempel på miljöbilar är hybridbilar (bensin- eller diesel kombinerat med eldrift), elbilar, gas- och etanolbilar. Även vanliga bilar med vanlig diesel- eller bensinmotorer som uppfyller kraven kan räknas hit.

Nackdelen med hybrid- och elbilar är att de kostar betydligt mer i inköp, jämfört med konventionella bilar. Fördelen är att de är väsentligt billigare i drift. Avgörande för totalkostnaden är förstås hur bilen ska användas och hur långa sträckor du ska köra.

Om bilen släpper ut så lite som högst 50 gram koldioxid per kilometer uppfylls kraven för supermiljöbilspremie. Bilar som kvalificerar sig är laddhybrider och rena elbilar i första hand. Premien är värd högst 40 000 kronor.

Fordonsskatten ligger på mellan 500 och 5 000 kronor per år för en vanlig bil. Enligt vägtrafikskattelagen är en miljöbil skattebefriade de första fem åren. Här kan du läsa mer.

Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt