Löneskillnader – året då kvinnor och män tjänar lika mycket

Löneskillnader
Trots att kvinnor i dag arbetar mer heltid jämfört med för 25 år sedan är löneskillnaderna mellan könen fortfarande stora.
Löneskillnader
Enligt en analys genomförd av Swedbank och Sparbankerna uppgick den genomsnittliga pensionen för kvinnor till 69 procent av männens 2018.
Hem och familj

Löneskillnader mellan män och kvinnor i Sverige minskar, men går det snabbt nog? Enligt en analys från Swedbank och Sparbankerna dröjer det många år innan genomsnittslönen för kvinnor är densamma som genomsnittslönen för män.

Kvinnors lön – från arbete och kapital – är, och har alltid varit, lägre än mäns. 2018 var genomsnittslönen för en kvinna 21 000 kronor före skatt, medan den för en man var 27 500 kronor före skatt.

Allt fler kvinnor i dag arbetar heltid i jämförelse med för 25 år sedan, något som leder till att löneskillnaderna jämnas ut. Men det går fortfarande långsamt framåt. En analys från Swedbank och Sparbankerna visar att om det går i samma takt som de senaste 25 åren dröjer det till år 2086 innan kvinnorna kommer upp på samma lönenivå som männen.

Analysen visar också tydligt hur löneskillnaderna påverkar pensionen. 2018 uppgick den genomsnittliga pensionen för kvinnor till 69 procent av männens och fler kvinnor än män tar del av garantipensionen, ett bidrag som ges till de med lägst pension.

Läs också: Löneförhandling – 13 tips till dig som vill höja din lön

Råd för en bättre ekonomi

  • Arbeta heltid om du har möjlighet. Det betyder inte bara mycket nu, utan även när du pensionerar dig.
  • Spara tio procent av din lön och försök ha två månadslöner på ett buffertsparkonto.
  • Spara långsiktigt där du får avkastning, antingen i fonder eller aktier.
  • Om du lever med någon, försök att fördela era utgifter och ert sparande så att det blir så jämställt som möjligt. Om din partner tjänar mer än du kan hen även pensionsspara åt dig, som en extra trygghet.
Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt