Konsumentrapporten 2017 innehåller bland annat en kartläggning av 45 olika marknader och hur svenska konsumenter upplever att det är att köpa varor och tjänster där. Tanken är att lyfta upp de problem som finns på olika marknader. Resultatet bygger framförallt på en konsumentmarknads-undersökning men även på klagomålsstatistik.
Problemen varierar mellan marknaderna, men ett gemensamt drag för de mest problematiska är att konsumenterna tycker att det är krångligt, tråkigt och svårt att förstå den information som ges.
Här är de 10 marknader eller branscher som svenska konsumenter tycker fungerar allra sämst (i rangordning).
1. Telekommarknaden
För femte året i rad visar det sig att svenskarna tycker det är svårast att göra medvetna och välinformerade val när vi tecknar olika telekomtjänster som tv-abonnemang, telefoni eller internet. Aggressiva försäljningsmetoder och felaktig information är det som irriterar konsumenterna mest.
2. Försäkringar
På försäkringsmarknaden upplevs det svårt att få tag i oberoende information kring olika produkter samt att det är svårt att jämföra olika försäkringar mot varandra. Priserna upplevs vara svåröverskådliga med tidsbegränsade rabatter, samlingsrabatter och olika avgifter.
3. Bank- och finanstjänster
Konsumenter som ska fatta finansiella beslut upplever att de har dåliga förutsättningar för att lyckas med sina val. Konsumenterna upplever också marknaden som komplex och att det är svårt att få tillgång till oberoende information.
4. Tågresor och lokal kollektivtrafik
Svårt att köpa biljetter och för lite resor att välja på tycker konsumenterna när det gäller tåg och kollektivtrafiken. Även flygresor upplevs som problematiska och är mycket vanliga ärenden hos Allmänna reklamationsnämnden ARN.
5. Hantverkare
Många konsumenter upplever det svårt att köpa hantverkartjänster. Många tycker att det är svårt att göra oberoende bedömningar och jämförelser av till exempel snickare, VVS, elektriker, målare och golvläggare.
Övriga problematiska marknader enligt svenska konsumenter är:
6. Juridiska tjänster
7. Bilverkstäder
8. Fastighetsmäklare
9. Elmarknaden
10. Kläder/skor
I Konsumentrapporten 2017 fokuserar Konsumentverket även på fastighetsmäklarbranschen och så kallade abonnemangsfällor.