”Jag ser på min privatekonomi som ett företag”

Johan Janson är ordförande i Unga Aktiesparare. Till vardags arbetar han som ekonomichef på Sqore som är en digital rekryteringsplattform.
Johan Jansons största aktieinnehav just nu är Fenix Outdoor som har Fjällräven. "Det första asiatiska turister gör när de kommer till Stockholm är att gå in på Naturkompaniet och köpa en Kånken."
Spara

Johan Janson har varit intresserad av aktier sedan tidiga tonåren då han fick ett medlemskap i Unga Aktiesparare av sin pappa. I dag är han förbundsordförande på samma organisation – men hur bra koll har han på sin plånbok?

Är du en spara- eller slösa-person?
– I grunden är jag sparsam. Men jag gillar att göra bra dealar. Hittar jag något jag vill köpa till ett bra pris, kan jag triggas igång av att göra en bra affär.

Hur skulle du beskriva ditt förhållande till din privatekonomi?
– Jag ser på min privatekonomi som ett företag – varje kvartal gör jag en liten avstämning och en balansräkning där jag ser över mina utgifter. Jag tycker att det är roligt. Jag gör också regelbundet en marknadsvärdering på bostadsrätten. Försäkringar och elpriser är tråkigare. De ser jag över en gång om året.

Hur tänker du kring sparande?
– Jag försöker dela upp sparandet i två delar. Den ena delen hamnar på ett sparkonto. Här jämför jag och försöker hitta ett sparkonto med den bästa räntan, med fria uttag och insättningsgaranti. Den andra delen är i aktier. Där placerar jag 70 procent i tillväxtbolag jag tror på långsiktigt, bolag som har gått bra historiskt. Sedan har jag 10–20 procent i aktier som ger bra utdelning eller har bra substansrabatt. De sista 10 procenten ägnar jag åt mer kortsiktiga, roliga innehav och IPO:er (börsintroduktioner, reds. anm.).

Jag skulle nog vara olycklig om jag inte hade haft en ordnad privatekonomi.

Johan Janson

Sparar du regelbundet?
– Jag sätter inte över någon speciell procent, varje månad för jag över det jag inte gjort av med till aktiekontot. Tycker jag börsen är dyr, för jag över mer till sparkontot.

Vad är det dyraste du har köpt?
– Förutom min lägenhet är mitt dyraste köp när jag köpte aktier precis innan finanskrisen 2008. Företaget hette BB Tools och aktien gick ner ungefär 70 procent. Jag försökte se det positiva att det samtidigt var köpläge på börsen och inte titta på de röda siffrorna för mycket.

Brukar du planera större inköp eller är du impulsiv?
– Jag brukar planera och jämföra för att få ett bra pris. I höstas gjorde jag många inköp kring black friday.

Vilket är ditt bästa spartips?
– Att e-handla, jämföra priser och hitta bra rabatter. Sedan kan du kombinera rabatten tillsammans med kickbacksajter som Refunder och kanske handla med ett kreditkort som ger ytterligare rabatt. Men det allra bästa är självklart att börja aktiespara tidigt – det är i stort sett gratis att handla aktier i dag. Det enda du behöver är is i magen och lite utbildning vilket du kan få från oss på Aktiespararna.

Vardagslyx som du unnar dig?
 – Många spartips bygger på lunchlåda. Men det har jag bara haft en dag, när jag pluggade. Sedan dess unnar jag mig att komma ut, gå på restaurang, testa något nytt. När jag handlar mat brukar jag även lägga på några kronor för att få ekologiskt, lokalt producerad mat, som både smakar bättre och är hälsosammare.

Blir du lycklig av pengar?
– Jag får väl säga det klassiska där, det är inte pengarna utan vad du kan göra för dem. Jag skulle nog vara olycklig om jag inte hade haft en ordnad privatekonomi.

Till vardags arbetar Johan Janson som ekonomichef på Sqore som är en digital rekryteringsplattform. På twitter hittar du honom under @jansonjohan.

Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt